Katolikus hitre tért Rima Fakih

Rima Fakih Dél-Libanonban, Srifa városában született, 1993-ban költözött szüleivel az Egyesült Államokba. Modellként, színésznőként és polgárjogi aktivistaként dolgozik
Rima Fakih Dél-Libanonban, Srifa városában született, 1993-ban költözött szüleivel az Egyesült Államokba. Modellként, színésznőként és polgárjogi aktivistaként dolgozik

A Miss USA szépségverseny első muszlim származású győztese volt Rima Fakih 2010-ben. Nemrégiben házasságára készülődve tért át a katolikus hitre.

Rima Fakih 2016 áprilisában kötött házasságot maronita katolikus jegyesével, Vásszim Szalibivel, Libanonban, ahol gyermekként nevelkedett.

Erre a fényes eseményre egy közismert katolikus lelkészbarátom hívta fel a figyelmem a minap. Innen az érdeklődés. És a kíváncsiság is vezérelt, hogy egy klasszikus, és általában csak regionális, jobbára kulturális, székely, magyar, kelet-közép-európai témákkal foglalkozó portál olvasói mennyire “veszik” ezt a témát.

Plakát, de akár képernyővédőként is használható, ha valaki úgy gondolja
Plakáton a szépségkirálynő, de akár képernyővédőként is használható, ha valaki úgy gondolja – keresztényi szerénység ide vagy oda, a biznisz akkor is működik, s a szépséggel bizony vétek lenne nem sáfárkodva élni

A maronita egyház egyike annak a 23 keleti katolikus egyháznak, amelyek ugyan a keleti rítust követik, azonban egységben vannak a pápával.

Fakih egy interjúban elmesélte, hogy annak idején hagyományos muszlim nevelést kapott, azonban katolikus iskolákba is járt, majd az egyetemen kezdett komolyabban foglalkozni iszlám hitével.

Az Egyesült Államokban többen megvádolták a média képviselőit, a Miss USA szervezőit, hogy tulajdonképpen pozitív diszkriminációt követnek el azzal, hogy Rima Fakih alakját a rivaldafénybe emelik, s ezzel a muszlim bevándorlók elfogadottságát igyekeznek erősíteni. A lány Michigan államot képviselte a megmérettetésen, ahol köztudottan erős a közel-keletről beáramlott arab diaszpórák jelenléte a gazdasági életben és a politikai lobbi terén. A többség azonban arról beszélt, hogy elsősorban a szépség és az intelligencia győzött, semmi köze ehhez a politikának és a tömegmanipulációnak.  Több fórumon meg is vádolták aztán Fakiht, hogy korábban félmeztelen fotók készültek róla, sőt bebizonyosodott, hogy részt vett egy rúdtáncos versenyen is, ahol ugyancsak lenge öltözékben volt látható, de nem kérték vissza szépségkirálynői címét.

Időközben Rima Fakih “betagozódott” az amerikai sztárok és szépségek elitjébe, olyan pályán fut, ahol a lehetőségek úgymond korlátlanok, ha okosan élve használja őket..

Az alábbi felvétel sem a visszafogottságról árulkodik. A külsőségekre erősen figyelő Amerika és kelet kincse találkozik. Ez a show már nem is mozi, több annál. Reklámnál is dúsabb a belőle áramló “kvintesszencia”. Rengeteg luxuscikk villan meg az esküvőt felvezető képsorokban, márkanevek, jelek, logók tűnnek fel egy-egy pillanatra. És szimbólumként a kereszt is. Vajon mi mennyit taksál?

Az egykori szépségkirálynő családjában egyébként nem ő az első, aki áttért a keresztény hitre. A sógora is keresztény, és feleségével, Fakih testvérével, két gyermeküket is megkeresztelték. Van egy nagybátyja is, aki miután áttért a keresztény hitre, pap lett belőle.

Forrás: Magyar Kurír

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.