Újabb Hargita megyei tájegység mutatkozik be a Székely Vágtán

nepzene7

A 2016. július 8–10. között zajló Székely Vágta második napján, szombaton a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Gyergyó-vidék népi kultúrájának néhány szeletét tárja az érdeklődő közönség elé. Hargita Megye Tanácsa Székelyudvarhelyen működő intézménye a Székely Vágtán való részvételével a rendezvény kulturális kínálatát igyekszik színesíteni néphagyományokhoz kötődő programjaival.

A Forrásközpont sátrában helyet kap a néptánc és a népzene – a gyergyóújfalvi Katorzsa Néptáncegyüttes táncbemutatóihoz a Következő Zenekar húzza a talpalávalót, repertoárjukban újfalvi ceppel, felcsíki, kalotaszegi, mezőségi, vajdaszentiváni táncok bemutatója szerepel.

A néptánc iránt érdeklődő közönséget egy-egy tánclépés begyakorlására, népdaltanulásra, közös éneklésre várják. Továbbá a Forrásközpontnál őrzött archív felvételekből Ifjúközelben címmel szabadtéri fotókiállítására is sor kerül.

Ifjukozelben_Szekely vagta 2016 julius 9

A tárlat olyan Hargita megyei életképeket vonultat fel, amelyek a vidék gyerekeiről, fiataljairól készültek, és nagy részük már számos fotópályázaton, kiállításon szerepelt sikeresen határon innen és túl.

Mindezek mellett eladásra kínálják a Forrásközpont legújabb köteteit, többnyire olyanokat, amelyek a népi kultúra témakörében íródtak, de lesz gasztronómiai kínálat is: az eseményen részt vevők megkóstolhatnak egy Gyergyó-vidéki hagyományos főételt, ajándéktárgyat pedig a kőrispataki szalmafonás termékeiből vásárolhatnak.

A nemzetünk lovas hagyományait ápoló rendezvényen való részvétel célja felhívni a figyelmet Hargita megye népi kultúrájára, tudatosítani a Székelyföldön élő emberekben helyi értékeink fontosságát, továbbá a programkínálat által a rendezvényre ellátogató turisták számára még vonzóbbá tenni Székelyföldet.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Székely Vágtára szóló kulturális kísérőprogramjainak megvalósulását Hargita Megye Tanácsa és a Vadon Egyesület támogatta. A kulturális program megvalósításában közreműködik a gyergyóújfalvi Katorzsa Kulturális Egyesület.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.