Double Rise – kizárólag napfelkelőknek

totcko1

Egy fesztivál hangulatát javarészt a baráti társaság határozza meg, aztán jöhet a zene minősége és a hely komfortja. Az idén a Fehér megyei Torockón első alkalommal megszervezett Double Rise fesztivál gyerekbetegségei a jövőben gyógyíthatók.

A csütörtöktől hétfőig tartó fesztivál helyszínéül a festői környezetben lévő híres falut – amelynek mindössze közel hatszáz lakója van, s az 1129 méter magas Székelykő lábánál fekszik – választották a szervezők. A hegy jellegzetes formája miatt Torockón kétszer kel fel a nap: miután felkel, elbújik a hegy mögé, majd ismét megjelenik. Ezt Jókai Mór is megírta az Egy az Isten című regényében. A fesztivál is erről az egyedi jelenségről kapta a nevét.

Semmi kétség arra vonatkozóan, hogy minden fesztiválnak szüksége van befutási időre. Ahhoz képest, hogy hónapokon át komoly propaganda folyt a világhálón, és óriásplakátokon is tudomást szerezhettünk a megmozdulásról, nem volt olyan hatalmas a tömeg. Tulajdonképpen meg sem lehet saccolni a résztvevők számát (a belépőkből biztosan kiderült), hiszen több helyszínen zajlottak az események.

A falu központjában a kézműves árusok gondoskodtak az autentikus vásári hangulatról, a bővizű csorgó (ingyen volt, de megfizethetetlen) pedig a folyadékbevitelről. Nem hiányzott senkinek a por és a fülledt kánikula (mintha két nap sütött volna!), de ebből is bőven kijutott.

Apró észrevétel, hogy kevés mozgóvécét állítottak fel a téren, s ennivalót – kivéve a vásárokban megszokott kürtős, lángos, tordai pecsenye variációit – sem igen lehetett vásárolni.

Az illető ostornyelet vág
A gyengébbek kedvéért írjuk: a távolban látható ipse mozdulata sokakat megtéveszthet, a beavatottak azonban tudják, hogy éppen ostornyelet vág (A szerző felvételei)

A kint készpénzen megvett sört, bort nem lehetett bevinni az iskola udvarán felállított kisszínpadhoz, ahol kvázi, a koncertek egy része zajlott, ugyanis bent kellett beszerezni jóval drágábban az ott működő kiskapitalistáktól. Így elég sokan álldogáltak pohárral a kezükben a kapuban, s kénytelenek voltak egyből lecsorgatni torkukon a nedűt, hogy aztán bent újabbat vásároljanak.

Az öreg fák alatti kisebb színpadnál fatuskókon foglaltak helyet a napfelkelők, később pedig a placc is benépesült, de tömegről nem beszélhetünk. A nagy színpadot – ki tudja milyen meggondolásból, talán a zaj miatt – kivitték a falun kívülre, Torockó és Torockószentgyörgy közé, így a főúton nagyjából egy kilométert kellett gyalogolnia annak, aki az ottani koncerteket akarta megnézni/hallgatni. Kívülről tekintve nem túl biztonságos főúton éjszaka ittas állapotban gyalogolni, de balesetről hál’istennek nem hallottunk.

A kempinget és parkolót szintén kivitték jó messzire, a falu határába, így aki berúgott az éjszaka folyamán, garantáltan kijózanodott, míg a sátorhoz ért.

torocko2

Volt folk-udvar számos jó népzenei együttessel, és a szervezők a kisebb gyerekekről is gondoskodtak, számukra külön udvar állt rendelkezésre, különféle programokkal. Költők, írók is megfordultak egy-egy beszélgetés erejéig, és politikai előadásokat is hallgathatott, akinek leesett a migráns-szintje.

Összességét tekintve jól éreztük magunkat, de örömmel indultunk haza. Eszünkbe jutott a vicc, mikor a székely bácsi elmegy az orvoshoz, aki megkérdi, hogy iszik-e. Igen, mondja a székely bácsi, bort, kólával. Erre az orvos: jaj, azt nem szabad, nagyon rossz társítás, az egyiket el kell hagyni. Mire a székely bácsi: na hadd el, kóla…

Poénkodtunk mi is az autóban: na hadd el, Double Rise. Tinédzsereknek való fesztivál, akiknek még mindegy, hogy éjszaka van-e párna a fejük alatt. Jövőre talán ismét elmegyünk.

Nagyálmos Ildikó/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.