Az első Székelyföldi Gyógynövénynap

teafuvek

Születés és halál, e két szó a legtöbb embernek életünk első és utolsó napját jelentik, holott naponta születünk és halunk meg. Csodálom az Isten alkotta testet, mely tudtunk nélkül bölcsen, folyamatosan építi és bontja le önmagát, naponta millió és millió sejtünk születik és pusztul el, hogy testünk tornyába zárva, lábaink továbbvigyék a szent lángot, az életet. Évente egy tonna táplálékot, vizet dolgoz fel a testünk. Huszonegy nap alatt utolsó csepp vérünk is elhal, hogy helyet adjon friss, fiatal, tüzes vérsejteknek. Újszülött vércseppjeink az erek alagútjain fáradhatatlanul száguldva, merész álmaink megvalósításához lényünknek lendületet adnak. Élek, s ez az élet nemcsak egyszeri ajándéka a Teremtőnknek, hanem hihetetlenül sok parányi sejt végtelen szövetének diadalmas szimfóniája, egy olyan élő, sokszólamú kórusmű, melynek a karmestere minden egyes pillanatban maga a Jóisten. Alázattal tudnunk kell, hogy áldó kezét, teremtő tekintetét ha levenné rollunk pillanatok alatt megsemmisülve a semmibe hullanánk.

Igen, testvérem, a tested egy isteni mű, egy végtelenül összetett csoda, mely előtt egyfelől hálatelt szívvel bátran leborulhatsz, ugyanakkor a “szamártestvért” bölcsen táplálni, egészségesen karbantartani e földön egyik legszentebb feladatunk. Testünk, önmagunk felfedezése, megismerése útján, az Istenre figyelő Egyház bölcs alázattal el kell kísérje az embert. Ma ezen az úton sok tévtanító is bolyong, s a hivatalos orvoslást megkérdőjelezve mindenre “tanácsot adva tanítanak”.

Márton Áron az 1949-és pünkösdi búcsún, Csíksomlyón arra kért, hogy ne higgyünk azoknak akik: “kis kanállal ették a tudományt!”

A zűrzavaros világban, hogy eligazodhassunk, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Caritas orvos-igazgatóját, Márton Andrást kértem fel, hogy legyen védnöke a csíksomlyói a Szent István Otthon Mária-kertjében az idén első alkalommal megszervezett I. Székelyföldi Gyógynövényes Napnak.

Kájoni kézjegye
Kájoni János kézírása

E rendezvénnyel Kájoni János által ránk hagyott népi gyógyászatot szeretnénk továbbvinni, hogy a csodatevő Szűz Anya lábánál az egészséges táplálkozással, életerőnket, épségünket visszaadó mozgással népünk számára egy olyan utat mutassunk, mely mindannyiunk számára egy ép testben ép léleknek ad otthont.

Szeretettel várunk a rendezvényre,

Csaba testvér

A rendezvény plakátja
A rendezvény plakátja

Az I. Székelyföldi Gyógynövénynap hagyományindító rendezvénynek születik, amely ősi gyökereink és mindennapi örökségünk előtt teszi tiszteletét. A gyógynövény, a Somlyó hegyének lábánál, a lelki és fizikai gyógyulás jelképe. Jelenti az egységet, hiszen a gyűjtő minket jelképez, akik egymás támogatói, és hagyományaink őrzői vagyunk.

Mindennapi örökségünk

A székelyföldi gyógynövényporták eljönnek és bemutatkoznak, tanáccsal, áruval látva el az érdeklődőket. Előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, gyógynövénysátrakban ismerkedhetnek a “füves emberekkel”, a közösségi kerttel…

A gyógynövénynap célja, hogy megismertesse a gyógynövényeket az érdeklődőkkel és népszerűsítse a székelyföldi gyógynövénytermesztést, s azok mindennapos használatát.

Házigazda a Szent István Otthon apraja-nagyja, élükön az otthon vezetőjével Balázs Zsókával, és ifjabb nemzedékek istápolójával.

Kiállítók, árusítók

Dávid Vára Herbária (Siklód), Dobos Eszter (hagyományos életmód), Halasági Csibi-termékek (gyógynövénytermelők és gyűjtők), Herba Millefolium (termesztő és viszonteladó), Kájoni Herbárium, Csíksomlyó (közöségi gyógynövény-örökség), Kovács Réka (aromaterapeuta) és mindenki, aki a szíves meghívást elfogadta.

Közösségi kert és Színpad

Július 1-én, 16.00 órakor kerül sor a megnyitóra.

Műsorvezető: Szabó Éva (Erdély TV)

Házigazda: Böjte Csaba testvér

Védnök: Dr. Márton András, orvos, a Caritas igazgatója

Meghívottak, előadó vendégek: Szabó Gyuri bácsi, Magyar Örökség Díjas bükki füvesember, Maraszin Ramóna, magyarfalusi népdalénekes, Macalik Ernő, Magyar Örökség Díjas csíkkarcfalvi füvesember, Fülöp Mária és Fülöp Erzsébet fiatal operaénekesek és hagyományőrzők, Parajdról az Otthon neveltjei, Dr. Csedő Károly, a MOGYE professzora, Székely L Gabriella, egyetemi tanár, Sapientia EMTE, Havay Viktória, népdalénekes, Fábián Éva, népdalénekes és mesemondó, Cuháré Néptáncegyüttes és a Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes

Spr kerül hagyományőrtűz-gyújtására. Mesemondók, énekesek, táncosok lépnek fel, majd bográcsos vacsora következik.

A hangulattól és a körülményektől függően a szervezők fenntartják a program változtatási jogát!

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.