Erdély valóban szép…

DSCN7618

… és lányai is! Dávid Botond Erdély egy gyönyörű nő című fotótárlatával már bemutatkozott Brüsszelben, Budapesten és Csíkszeredában. Szülővárosa a negyedik állomása annak a kiállítássorozatnak, amely magyarországi támogatással a következő hónapokban majd eljut különböző nyugat-európai országaiba és vélhetően a tengeren túli galériákba is.

Székely népi viseletbe lányok művészi ihletésű fotói lesznek az igencsak létező Székelyföld nagykövetei, illetve pontosabban: üzen a fotográfus a pazar öltözet és a pillanat különleges mivoltában megörökített leányok képei által.

Dávid Botond fotóművész
Dávid Botond fotóművész (Simó Márton felvételei)

A mostani kiállítóhely különleges jelkép Dávid Botond számára, hiszen a Haberstumpf-villa a múlt század 70-es és a 80-as éveiben szülészetként fungált: itt látta meg a napvilágot. Többek között ez is kiderült Molnos Zoltán festőművész beszédéből, aki a kezdetektől fogva ismerte az alapötletet, tanúja volt a koncepció fejlődésének és a képek születésének is olykor.

A "Borókások" a tárlatmegnyitón
A “Borókások” a tárlatmegnyitón

Tulajdonképpen egy fejlődési folyamaton esett át a fotós, hiszen a Boróka néptáncegyüttes vezetője az elmúlt években többször is megbízta a túrnék dokumentálásával.

Az első fotó... (a fekete-fehér fotó Dávid Sándor felvétele)
Az első kép. amelyen az a pillanat üzen a múltból, amikor Botondot “kiadták” a szülészetről… (a fekete-fehér fotó Dávid Sándor felvétele)

Így került népviseletbe öltözött, hagyományos népdalkincsünket éneklő, ősi táncainkat bemutató fiatalok közé, és fokozatosan érlelődött benne a gondolat, hogy túl az egyszerű eseményfotózáson, jó lenne elkapni megtalálni egy-egy mozdulat lelkét. Fokozatosan egyre több lehetséges modellel ismerkedett meg és kialakult a munkamódszer. A lányokat nem tánc közben, hanem természeti környezetben fotózva haladt, mígnem egyre több kiváló portrét, egyedi mozdulatot, megismételhetetlen pillanatot sikerült megörökítenie. Ehhez nem akármilyen tudás, nem akármilyen érzék szükségeltetik.

Dávid Botond, Gálfi Árpád polgármester és Miklós Zoltán múzeumigazgató
Az alkotó, Gálfi Árpád polgármester és Miklós Zoltán múzeumigazgató

A fotográfus – akárcsak egy kovács, vagy asztalos gyermeke – a szintén fényképész apa műhelyében nőtt fel. Egyáltalán nem véletlen, hogy e pálya felé közeledett már zsenge gyermekkorától, s lassan, de biztosan, kinőtt a nagy fa árnyékából, hiszen édesapja, Dávid Sándor is kiváló műtermi fotós, akinek önnön szenvedélyéből és alkotókedvéből igencsak jelentős alkotások születtek. Volt honnan továbblépni, s keresni kellett azt a pászmát, amelyen haladnia kell. A művészi igényű és tematikus portréfotózáshoz egyébként akkor kapott kedvet, amikor az székelyudvarhelyi Gondűző Szálloda és Étterem tulajdonosa felkérte, hogy a belső falfelületeken állítsa ki “lányos fotóit”.

Néhány héttel ezelőtt szinte hihetetlen volt ez a felállás. O tempora, o mores... Változnak az idők, s akik szemfülesek, mindig eligazodnak, megtalálják a helyüket, s bár látszólag formabontók,
Néhány héttel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt ez a felállás. O tempora, o mores… Változnak az idők, bizony, változnak, változunk, s akik szemfülesek, mindig eligazodnak, megtalálják a helyüket, és bár látszólag formabontók, inkább illeszkedők a valóságban, konformisták, és fénylő szavaikkal csillannak fel az új körülmények közepette is…

Székelyudvarhely frissen beiktatott polgármesterének, Gálfi Árpádnak ez a megnyitóünnepség volt a második szolgálati teendője. Az első aznap, június 24-én, pénteken 14.00 órakor volt, amikor a beiktatási szertartáson átvette hivatalát. A városvezető stílszerűen öltözött, az alkalomhoz illően: székelyruhában érkezett. Nem a ruha teszi az embert, de a ruha által (is) mutatkozhat meg sok fontos összetevő, ízlés és kötődés.

Nem helyben született, hozott anyag...
Nem helyben született, hozott anyag…

A polgármester az identitásvállalásról, a hagyományokhoz való ragaszkodásról és a sűrűn kínálkozó munkákról is szót ejtett, amelyek rá és a város polgáraira várnak a következő négy esztendőben.

Roppant fontosak az első vizuális élmények
…de roppant fontosak már az első vizuális élmények is

A kiállítás megtekinthető a Haáz Rezső Múzeum új székhelyén naponta 9.00 és 17.00 óra között.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

HAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535 600 Székelyudvarhely
Tel./Fax: (+4)0266-218375
Bethlenfalvi út 2-6. szám, Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
http://www.hrmuzeum.ro
Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
www.varoshaza.ro

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.