Otthon az irodalomban

Farkas Wellmann Éva, Elek Tibor
Bálint Tamás, Farkas Wellmann Éva, Elek Tibor és Ármos Lóránd a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár alagsori termében (A szerző felvétele)

Érdekes író-olvasó találkozón vehettünk részt június 20-án este a Városi Könyvtárban Székelyudvarhelyen, amelyen Elek Tibor, a békéscsabai Bárka főszerkesztője Ármos Lóránd, Bálint Tamás és Farkas Wellmann Éva költőkkel beszélgetett, akik verseikből olvastak fel, léthelyzetükről, költői létértelmezéseikről vallottak.

Az „Útközben” címszó alatt kibontakozó beszélgetés az irodalomban igen elterjedt utazás motívumra épült, amely az életet, az érvényesülést egy utazásként értelmezi. Jó példa rá Kosztolányi Dezsőtől az Esti Kornél utazásainak története.

Nos, a három költő megjárta már a „hadak útját”. Ármos a Nagykároly-Dublin-Budapest útvonalon, Bálint Tamás Székelyudvarhelytől Kolozsváron, Marosvásárhelyen keresztül újra Udvarhelyig, Farkas Wellmann Éva Udvarhelytől Kolozsváron keresztül Békéscsabáig.

Az életútjuk felénél járó költőknek Elek Tibor joggal tette fel a kérdést, térben, időben, irodalmi irányzatok, eszmék, eszmények, példaképek között hogyan járják útjukat, hogyan éreznek, gondolkodnak – „útközben”?

A három eltérő életút, költői világ között több hasonlóságra is felfigyelhettünk. Hogy költői eszményeik nem annyira az erdélyiség, transzilvanizmus eszméjéhez kötik őket, inkább a posztmodern kor jellemzői érvényesülnek műveikben.

A pontos céltudat, hasznosságelv érvényesítésének hiánya, a szórakoztatni vágyás, a forma elsődlegessége, irónia, önirónia, parafrázisok kedvelése jellemzi őket. Műveikben földrajzi, életkorbeli, poétikai elmozdulásokat rögzítenek, az állandó változót örökítik meg.

Például az ide-oda csúszkáló otthon, haza élményét. Egyikük így vall: „Ott van az otthon, ahol a lelkem kiteljesülhet”. Másikuknak az üresen maradt szülői ház fáj. „Bárhol élnék, ezt írnám, úgy érzem „– mondja a harmadik. De, amint kiderül, a „bárhol-otthon” mégis itthon van számára. Elbizonytalanodottságról, válságba került otthontudatról szólnak a versek, de kicseng belőlük a tudattalan örök otthonvágya is.

Nagy élmény volt a magvas és őszinte beszélgetés folyamán otthon lenni a költőkkel versben, anyanyelvben – irodalomban.

Lőrincz József

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.