Szőcs-Fülöp Károly, a gyűjtő

A gyűjtő egy 2015-ös felvételen
A gyűjtő egy 2015-ös felvételen

A Fogarason élő, 83. életévében járó Szőcs-Fülöp Károly hat évtizede gyűjti a bükszádi, porumbáki üvegeket, erdélyi kerámiákat, szász hímzéseket és viseleteket. Maga válogatta azt az anyagot, amelyet most a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia-termében kíván bemutatni.

broderie saseasca vlcsnap-2014-12-09-16h29m46s55Az atyhai származású műgyűjtő elmesélte, hogy még valamikor az ’50-es évek végén történt egy eset, szemtanúja volt annak, amikor egy Fogaras melletti faluban egy asszony épp verte a leánykáját.  Odament és megkérdezte, hogy mi történt, miért kell ilyen módszeresen fenyíteni a gyermeket? Erre azt mondta az anya, hogy nagyon dühös, mert összetörte azt az üvegikont, amelyet férjhezmenetelekor kapott az édesanyjától. Ekkor jött rá, hogy egyes családokban milyen nagy értéket képviselhetnek a becsben őrzött tárgyak. Elkérte az üvegdarabkákat és odahaza összeragasztgatta őket. Ekkor született meg benne a gyűjtőszenvedély. A későbbiekben pedig – a szászok exodusa idején – azt tapasztalhatta, hogy nagyon sok kedves tárgyat nem vihettek el magukkal a kivándorlók, holott azok már akár több generáció, talán évszázadok óta családjaik tulajdonában lehettek. Ekkor kezdett szász festett bútorokat, kerámiákat, kézimunkákat és népviseleti darabokat is gyűjteni. Így vált fokozatosan délkelet Erdély egyik legismertebb magángyűjtőjévé. A felbecsülhetetlen értékű kollekcióból több alkalommal szerveztek kiállítást az elmúlt két évtizedben.

broderie saseasca vlcsnap-2014-12-09-16h32m19s13

A 2016. június 16-án, csütörtökön 13.00 órakor nyíló sepsiszentgyörgyi kiállításon Elena Bajenaru, Fogarasföld Múzeumának igazgatója, maga a tulajdonos, Szőcs-Fülöp Károly és Szőcsné Gazda Enikő mond beszédet. A rendezvény házigazdája Vargha Mihály igazgató.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.