Kettős könyvbemutató

A csíkszeredai közönségtalálkozó plakátja
A csíkszeredai közönségtalálkozó plakátja

Serdült Benke Éva szerző sepsiszentgyörgyi születésű, Pakson élő tanár, író. Történelmi és művelődéstörténeti esszékben fogalmazza meg kötődését, erdélyi emlékeit és meglátásait. Most egyszerre két kötettel érkezik Székelyudvarhelyre és Csíkszeredába.

Az Erdélyi Bárka (Babits Kiadó, Szekszárd, 2013) történelmi és művelődéstörténeti esszék fűzére, amelyekben kastélyok és lakóinak sorsát eleveníti fel a XI. századtól kezdődően, a koronavárosok történeteit, a Teleki-család életét, Bözödújfalu pusztulását idézi fel.

erdelyi_barka_wm

Az Életem, Erdély (Mentor Kiadó, Marosvásárhely, 2014), amelyben Erdély nagy könyvtárairól (Batthyányi Ignác gyulafehérvári püspök könyvtáráról, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium könyvtáráról, a marosvásárhelyi Teleki Tékáról), és nyomdáink, iskoláink történetéről találunk írásokat. Szobraink a múló időben című írása nem csak az Erdély területén fölállított szobrok, emlékművek sorsáról szól, hanem Szerbia, Felső-Magyarország, Kárpátalja magyar emlékműveiről is. Időben és térben barangolásra hívja olvasóját a szerző.

A szentivánlaborfalvi gyökerekkel rendelkező Serdült Benke Éva Sepsiszentgyörgyön született, Marosvásárhelyen nőtt fel, tanárképző főiskolát végzett magyar-román szakon. Családjával 1979-ben elhagyták az országot, és Magyarországon telepedtek le. Tolna megyében, előbb Bonyhádon, majd Pakson tanított magyar nyelvet és irodalmat. Jelenleg Pakson él, mint magyar szakos nyugdíjas tanár. Amikor ismét módja nyílt rá, akkor “fedezte fel” magának újra Erdélyt. Írásai a 90-es évek elejétől jelennek meg folyóiratokban, antológiákban, önálló kötetekben. Legtöbb írásának témája Erdély rég- és közelmúltja, elfelejtett kulturális értékei, fő jellemzője pedig a szülőföld történelmi és kulturális eseményeinek a személyes nézőpontú megközelítése. Írásai rendszeresen megjelennek az Átalvető című, erdélyiek által Magyarországon kiadott kulturális folyóiratban.

Serdült Benke Éva június 15-én, 17.00 órától, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban találkozik olvasóival.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.