Történések Farkaslakán 1.

kereszt_trianon

Tamási Áron életműve, annak üzenete, a szülőfaluhoz való ragaszkodás, a kultúra szeretete folyton arra készteti a farkaslakiakat, hogy újabb és újabb cselekedetekkel gazdagítsák a helyi közművelődést. Mindez azért is fontos, mert ennek a helynek erős kisugárzása van: közeli és távolabbi vidékekről egyaránt erőt meríteni járnak oda az emberek.

Az író halálának félévszázados évfordulóján háromnapos rendezvénysorozattal emlékeztek, majd befejezték az Ágnes-ház kerítésének és kapujának felújítását, úgyhogy június 4-én idén nem is akartak nagyobb lélegzetű programot tartani. A helyhatósági választásokat megelőző kampánycsendre gondolva, úgy döntöttek Farkaslakán, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján megszakítják a hat éves sorozatot, nem lesz nagy köztéri rendezvény. Ám éppen akkor jelentkezett egy utazási iroda, hogy ezen a napon 250 anyaországi diák jönne ide, hogy közösen emlékezzenek. „Nincs módunk kitérni a hűség elől” – gondolhatták a farkaslakiak, és kezdték szervezni a szabadtéri megemlékezést.

Kilencvenhat évvel a Trianonban hozott fájdalmas döntés után Göncről, Kaposvárról, Herendről, Nagyvázsonyról, Kisvárdáról, Kecskemétről jöttek ide a fiatalok. A Határtalanul és a Rákóczi Szövetség diákutaztatási proramja keretében száznégy Kárpát-medencei középiskola több mint négyezer diákja utazhatott legalább egy határ átlépésével egy másik magyar iskolához a Nemzeti Összetartozás Napján. A Farkaslakára érkező 250 diák és kísérőik, a helyi Tamási Áron Általános Iskola tanulóival együtt részt vettek a kisebb emlékrendezvényen, melyben Trianon fájdalma és az összetartozás öröme egyaránt jelen volt. Beszédet mondott Hadnagy Jolán, aki Tamási Áron örökérvényű gondolataival szőtte át az emlékezését, imát mondott v. Máthé Lóránt Pál, a Történelmi Vitézi Rend székelyföldi törzskapitánya.

Az elszakítottság fájdalma benne volt a diákok verseiben, énekeiben, majd közösen énekelték a himnuszokat és koszorúztak. A farkaslakiak színes vadvirágcsokrot tettek az emlékmű talapzatára, hangsúlyozva, hogy ilyen színes virágként díszíti Erdély is a maga szépségeivel és ízével a nemzet nagy csokrát.

Délután Farkaslaka község lovascsapata is koszorút hozott az emlékműhöz, útban hazafelé a Jézus kilátónál tartott búcsú-rendezvényről.

Az emlékezés során is többször elhangzott Tamási Áron neve, majd Hadnagy Jolán, a Farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület elnökeként elmondta, hogy a néhány napja sikeresen lezajlott megemlékezés sorozatot, melyet főleg a helyi önkormányzat és Hargita Megye Tanácsa támogatott, jól kiegészítette ez a főhajtás.

A fájdalmas múlt tudatában, de a jövőbe vetett hittel, az összetartozás érzésével gazdagodva, Tamási Áron szavaival lelkükben térhettek haza a vidékünkre látogatók és emlékezők.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.