Paraliturgia Szentegyházán

Az előadás plakátja
Az előadás plakátja

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Márton Áron Emlékév eseményei közt újra műsorra tűzte a szakrális magyar népköltészetet életre keltő Paraliturgia című nagy népszerűségnek örvendő előadást. A Kárpát-medence valamennyi magyarlakta tájegységére elkalauzoló dalokat a Szentegyházi napokon június 12-én a 12 órai kezdettel a szentmisét követően, a szentegyházasfalusi Szent András Római Katolikus Plébániatemplomban mutatják be. Előadják: Nagy Noémi Kriszta népdalénekes, Laczkó Vass Róbert színművész, Szép András zongorista és Szép Gyula Bálint szólóhegedűs.
A Kárpát-medencei szakrális magyar népköltészet ihlette előadást a 6. Kolozsvári Magyar Napokon mutatták be először a piarista templomban 2015. augusztus 16-án. Ezt követően Bonchidán a Bánffy-kastély kápolnájában, majd Szamosújváron a református templomban is bemutatkoztak. A népszerű előadás Balánbányán, Baróton, Gyergyószentmiklóson és Nagyváradon is osztatlan sikernek örvendett 2015 végén, 2016 elején. Hargita megyében a Forrásközpont kezdeményezésére a Paraliturgia előadást idén áprilisban és májusban Székelyudvarhelyen a Szent Miklós-plébániatemplomban, Gyergyóremetén a Szent Lénárd-plébániatemplomban és a Csíksomlyói Kegytemplomban láthatták-hallhatták az érdeklődők.

„Szentes énekeink, népi imádságaink és az ünnepi kalendáriumhoz kapcsolódó régi hagyományaink sajátos helyet foglalnak el a magyar szellemi örökség kincsesházában. Előadóestünk több különböző síkon eleveníti meg és fogja egy csokorba szakrális népköltészetünk legszebb alkotásait: az emberi életciklust misztikus környezetben, filmszerűen pörgeti végig. Dalaink a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta tájegységére elkalauzolnak, áthallások, párhuzamok és profán ritmusok sorozatával játszadoznak. Szövegeik rendkívüli vizualitással, misztikus látomásokban bontják ki a földöntúli élményt, amelynek az egyszerű, vallásos ember az imádságban részese lehetett. Barokkos ikonográfiájuk úgy magasodik a hívő ember elé, mint a gyöngyöspatai életfa-oltár, és ugyanazt a szerepet töltik be, mint festett templomaink hézagos legendáriuma, melyet a gyönyörűség iránti vágyakozás színez jellegzetesen magyarrá” – vallják az előadók.

A Szentegyházán megtartandó előadás szervezője Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, partner: Szentegyháza Város Polgármesteri Hivatala valamint a szentegyházasfalusi Szent András Római Katolikus Plébánia.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!
A rendezvényre a belépés ingyenes.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.