A Könyvtárosok Világnapjára hirdetett pályázat eredményei

El Ateneo bookstore
El Ateneo bookstore (Fotó: Liam Quinn/ Canada)

Székelyudvarhelyen harmadszor hirdettek irodalmi pályázatot a Könyvtárosok Világnapja, április 14. tiszteletére. Kedden, május 31-én, 17.00 órától a Polgármesteri Hivatal Szent István termében tartandó ünnepi gálán mutatják be az irodalmi pályázatra beküldött pályamunkákból szerkesztett kötetet.

Konyvtarosok_Napja_plakat

A Könyvtárosok Világnapját két nagy szervezet, az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA), és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte. Célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok által nyújtott értékekre.

A könyvtárak többféle programmal is készülnek erre a napra. Van, ahol ilyenkor rendezik meg a Könyvtárat szeretők és Könyvtárosok Világnapját. Ezen a napon a látogatók nemcsak kölcsönözhetnek, olvashatnak, kutathatnak, kereshetnek, hanem betekintést nyerhetnek a „kulisszák” mögé, megnézhetik a raktárakat is.

A Könyvtárosok Világnapja kapcsán ne feledkezzünk meg könyvtári védőszentekről!

Számos hivatalos és nem hivatalos keresztény patrónusa van a könyvtáraknak és a könyvtárosoknak.

A szentek közül az Amerikai Egyesült Államokban Szent Jeromos (akinek neve a kezdetektől a tekercsekhez, az íráshoz, a fordításhoz, a katalogizáláshoz kapcsolódott) a népszerű, míg Európában Szent Lőrinc, a dokumentumok őrzője. Az ortodox országokban Alexandriai Szent Katalint jelölték ki a könyvtárak, könyvtárosok védőszentjének. II. János Pál pápa nevezte meg 1999-ben Sevillai Szent Izidort, a számítógépek, a számítógépet használók, általában az elektronikus kommunikáció, így az Internet patrónusaként. Szent Izidor a 6-7. században élt, és egy 20 kötetes enciklopédiában gyűjtötte össze sok tudományág ismereteit. Az indoklás szerint Szent Izidor enciklopédiája olyan kapcsolat volt a következő korok felé, mint napjainkban az Internet.

A kötet borítója (Fotó: Szabó Károly)
A kötet borítója (Fotó: Szabó Károly)

Miről szól a székelyudvarhelyi gálaműsor?

Az ünnepi rendezvényen sor kerül a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a Bibliofil Alapítvány szervezésében meghirdetett, sorban a harmadik irodalmi pályázatra
beérkezett dolgozatok kiértékelésére és az írásokból összeszerkesztett ünnepi kötet bemutatására.

Az igen jelentős, tartalmas és igényes kivitelű 408 oldalas könyv Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával jelenhetett meg, és teljes egészében tartalmazza a verseben és prózában beérkezett pályamunkákat.

udvarhely_cimer

Erre a könyves ünnepre minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.