Gyermeknapon – népi játékok Székelyvarságon

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont archív felvételei 2015-ből
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont archív felvételei 2015-ből

A székelyvarsági Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola udvara június 1-én nemcsak gyerekzsivajtól lesz hangos, hanem életre kel a népi hagyomány is. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa a helyi iskolaközponttal együttműködve ‎a nemzetközi gyermeknap megünneplésére igencsak értékes programot kezdeményezett a vidéki gyerekek számára. 

foglalkozas1

A gyermeknap alkalmával a központi iskola udvarán zajlanak majd a mesterségbemutatók: Bencze Ilona – bútorfestő, Adorján Lajos – fazekas, Tank Erzsébet – nemezelés és Ráduly János – kosárfonó közreműködésével. A gyerekek nemcsak megtekinthetik, hanem ki is próbálhatják ezeket a mesterségeket, és a program során olyan dísztárgyakat készíthetnek (agyagedény, kosár, kopogtató stb.), amelyeket majd magukkal visznek.

A nap folyamán a mesterségbemutató mellett néptáncoktatást és népi gyermekjátékokat tanít Józsa Levente és Nemes Annamária. A varsági gyerekek népi gyermekjátékokat és népdalokat tanulnak, majd közös táncházra is sor kerül.

A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet kulturális értékeinkre, megismertessék a diákokkal az adott régióban jellemző mesterségeket, amelyek a mai ember számára kevésbé ismertek, ráirányítsák a vidéki diákok figyelmét a mesterek által készített, azonban egyre inkább feledésbe merülő használati tárgyakra.

Székelyvarságon élménydús gyermeknapra készülhetnek a helybéliek, akik megtudhatják, hogy a népi gyermekjátékok, a néptánc és a hagyományos mesterségek tanulása is szórakoztató lehet.

foglalkozas4

A részletes program:

8.00–12.00 óra – kézműves foglalkozást tartanak: Bencze Ilona – bútorfestés, Adorján Lajos – fazekasság, Ráduly János – kosárfonás, Tank Erzsébet – nemezelés;

12.00–15.00 óra – néptáncoktatást tart és népi gyermekjátékokat tanít: Józsa Levente és Nemes Annamária.

Szünetben (13.00 óra) – eszem-iszom.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.