Előjegyezhető a Székelyföld története című kiadvány

szek_tort

Két évvel ezelőtt jelentette be Székelyudvarhely polgármestere, hogy komoly anyagi támogatással és akadémiai szintű szerkesztőbizottság irányításával dolgozó szakembergárda munkálkodik azon, hogy a kor követelményeinek megfelelő, elfogulatlan, s mindenféle ideológiai és politikai korlátozástól mentes, igényes történettudományi monográfiát tegyen le az olvasók asztalára, amely legalább akkora hatással bírhat majd a székelyföldiek önbecsülésére és azonosságtudatára, mint a nyolcvanas évek elején a budapesti Akadémiai Kiadónál megjelent Erdély története, amely abban az időben komoly csempészáru volt és sokat segített abban, hogy megismerjük múltunkat, amelyről foszlányosan hallottunk az iskolában és a baráti beszélgetések alkalmával.

Az akkor tervezett háromkötetes mű most készült el. Függetlenül attól, hogy választási kampány van-e vagy sem, függetlenül attól, hogy milyen ma a hangulat a Székely Anyavárosban, a Székelyföld történetének kiadása olyan kulturális cselekedet, amely messze túlhatol a jelenen és nyomot hagy majd a ma élő és a következő generációk tudatában. Ahogyan az általános iskolások VI-VII. osztályosainak szánt A székelység története című tankönyv első és második kiadásának nagy sikere is tanúsítja, az ilyen jellegű kiadványokra manapság nagy szükség van, hiszen a rólunk alkotott valós képre “a miheztartás végett” magunknak és a körülöttünk élőknek egyaránt szüksége van.

Hisszük, hogy ez a három kötet a továbbiakban legalább olyan fontos és hasznos lesz, mint az említett Erdély-történet és Orbán Balázs másfélszáz évvel ezelőtti nagyívű munkája, a Székelyföld leírása, amelyek nélkül manapság el sem képzelhető vidékünkön egy-egy családi könyvespolc.

Nehéz időket élünk, és a kihívásokra csak akkor adhatunk megfelelő választ, ha kellő felkészültséggel vértezve fel magunkat, a múlt ismerete birtokában, önbecsüléssel, felelősségünk teljes tudatában tesszük meg azokat a lépéseket, amelyek által székelyekként jelen lehetünk később azokban a történeti forrásokban, amelyek rólunk, a mi tetteinkről szólnak majd.

E történeti alapmű kizárólagos forgalmazója egyelőre a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum. A jelentős példányszámban most megjelent háromkötetes kiadvány előjegyzéssel megrendelhető a múzeum honlapján: ITT.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

HAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535600 Székelyudvarhely
Tel./Fax: 0040 266 218375
Kossuth Lajos u. 29. sz. Pf. 22HaazRezso_logo info@hrmuzeum.ro
http://www.hrmuzeum.ro

A Múzeum fenntartója
Székelyudvarhelyudvarhely_cimer

Megyei Jogú Város Önkormányzata
http://www.varoshaza.ro

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.