NÁRCISZFESZTIVÁL – Oroszhegyen és Szentegyházán

Nárciszmező Nyúládban - Oroszhegy község (Bálint Elemér Imre felvételei)
Nárciszmező Nyúládban – Oroszhegy község (Bálint Elemér Imre felvétele)

A mitológiai történet szerint Narcissus ifjú nimfa volt, aki sohasem látta önmagát, mert megjósolták neki, hogy csak így érheti meg az öregkort. A többi nimfa csodálta, szerelmesek voltak belé, de ő büszkeségből mindenkit elutasított. Az egyikük a bosszúállás istennőjéhez, Nemesishez fordult segítségért és teljesült a kívánsága: egy vadászaton Narcissus tiszta forrásvíz fölé hajolt, hogy igyon, s tükörképét megpillantva beleszeretett önmagába. Mivel nem tudta, hogy saját maga szerelmes tekintete néz vissza rá, azt gondolta, hogy az a másik lény is ugyanúgy epekedik érte. Ugyanúgy szenvedett, mint a többi nimfa, aki nem kaphatta őt meg. Mikor ráébredt, hogy szerelme reménytelen és lehetetlen, megölte magát és reggelre teste sárga közepű, fehér szirmú virággá változott. Ezt a virágot hívjuk ma nárcisznak és a túlzó önimádatot pedig nárcizmusnak. A nárcisz Európában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában őshonos. Kínában az újjászületés, a szerencse és a gazdagság szimbóluma, mivel virágzása a kínai újév idejére esik.

Önfeledten (Archív felvételek a 2015-ös Oroszhegyi Nárciszfesztiválról)
Önfeledten (Archív felvételek a 2015-ös Oroszhegyi Nárciszfesztiválról – http://www.oroszhegy.org)

A székelyföldi réteken előforduló csillagos vagy fehér nárcisz (Narcissus poeticus) fokozottan védett növény, de ettől függetlenül rendszeresen bekerül a szociális virágárusok kínálatába. Annak ellenére, hogy zárt helyiségben nem tartható, mert minden része (a hagymája, a virágszirmok és a levélzet is) tartalmazza az erősen bódító hatású likorin nevű enzimet, az emberek szívesen vásárolják és hazaviszik. A nárciszhoz kapcsolódó igazi esztétikai élményt azonban az előfordulási helyekre való kirándulás és a rendkívüli szépségű virágok fényképezése jelenti.

Pár évtizede több helyszínen is kulturális programok szerveződnek nárciszvirágzáskor, amelyek félig fesztivál- félig természetjáró tömegmozgalom jellegüknél fogva népszerűsítik az egészséges életmódot, de ugyanakkor turistacsalogatóként, illetve hagyományőrző alkalmakként is szolgálnak.

Udvarhelyszéken Oroszhegyen és Szentegyházán tartanak nárciszfesztivált a következő hét végén.

Oroszhegy

Az Oroszhegyi Kulturális és Ifjúsági Egyesület partnerségben a Polgármesteri Hivatallal XI. alkalommal szervezi meg az Oroszhegyi Gyermek Népdal és Néptáncfesztivált, amelynek célja találkozási és fellépési lehetőséget biztosítani az udvarhelyszéki gyermek-tánccsoportoknak és a népdalénekeseknek. Az évek folyamán egyre nagyobb területet fogtak át, így most már Hargita megye határait, sőt az ország határait is átlépte a rendezvény. Ezzel a programmal a szervezők szeretnének hozzájárulni hagyományaink felelevenítéséhez és azok megőrzéséhez.

oroszhegy_narcisz2

Az idei Oroszhegyi Gyermek Népdal- és Néptáncfesztivál újdonsága, hogy 2016. május 21-én, szombaton kerül megszervezésre, a XXXVI. Oroszhegyi Nárciszfesztivál nyitányaként, amely így kétnapos rendezvénnyé bővül.
A rendezvény programja – május 21., szombat
14.30–15.00 óra – Gyülekező a népdalénekeseknek a „Kicsi Kultúrban”
15.00 óra – Népdalvetékedő az oroszhegyi „Kicsi Kultúrban”
15.00–15.30 óra között gyülekező a résztvevő tánccsoportoknak az oroszhegyi Kultúrotthonban
15.30–17.30 óra között néptáncoktatás
18.00 óra – Táncház a fesztivál minden résztvevőjének.
20.00 óra – vacsora
21.00 óra – tábortűz, népdaltanulás
2016. május 22., vasárnap
9.00 óra – reggeli, amely után be lehet kapcsolódni a Nárciszfesztivál programjaiba.
11.00 óra – ünnepi szentmise
12.00 órától kezdetét veszi az ünnepi műsor, többek között fellépnek a tánccsoportok és a nyertes népdalénekesek.
13.00 órától – ebéd, majd szabadprogram, illetve hazautazás.

A népdalversenyre és a kísérőprogramokra regisztrált résztvevőknek és szereplőknek ingyenes étkezést és szállást biztosítanak az oroszhegyiek. Információk a következő telefonszámokon kérhetők: (+4)0266-225106, (+4)0752-167204, vagy az oroszhegykult@yahoo.com e-mail címen.

oroszhegy_narcisz1

Szentegyháza

Szentegyházán május 22-én, vasárnap tartják a XLI. Nárciszfesztivált. A rendezvényre meghívott csoportok a Gábor Áron Iskolaközpontban gyülekeznek reggel kilenc órától. Fél tizenegykor a népviseletbe öltözött táncosok felvonulását lehet megtekinteni a városban, a fellépők vonulását a szentegyházi huszárok és a település fúvószenekara kíséri, fél tizenkettőkor a Nárciszréten tartják a megnyitót, majd sor kerül a meghívottak műsorának bemutatására.

A rendezvény szervezői Szentegyháza Önkormányzata és a Gábor Áron Művelődési Ház, idén a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal, Hargita Megye Tanácsával, valamint a Szent Gellért Alapítvány, Szentegyházi Ifjúsági Szervezet, Mosoly Kulturális Egyesület és a Minta Egyesület.

György László szervező, a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Ház igazgatója elmondta: a fesztiválra meghívta Kászonaltíz, Csíkborzsova, Csíkmadaras, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Gyergyóújfalu, Gyergyóremete, Marosfő, Lövéte néptánccsoportjait, a csíkszeredai Zúg csoportot, a Reménység néptánccsoportot, illetve a Tamási Áron Általános Iskola táncosait. A helyiek részéről ott lesz a Veterán és a Hüpürcsös néptánccsoport, a fúvószenekar és a huszárcsapat, valamint a mazsorettek.

A kulturális műsor lejárta után a fesztivál közös szabadtéri ünnepléssel folytatódik.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.