Születtek Kolozsvárt – könyvbemutató

A kötet címoldala
A kötet címoldala

Gaal György Születtek Kolozsvárt című, a kolozsvári Polis Könyvkiadó gondozásában frissen megjelent könyvének bemutatására kerül sor 2016. május 13-án, pénteken, 18 órakor a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.), a 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretében.

Gaal György (1948) író, történész, egyetemi tanár - az utóbbi évtizedekben számos kötetet írt magyar, román és angol nyelven Kolozsvár művészet- és művelődéstörténetéről
Gaal György (1948) író, történész, egyetemi tanár – az utóbbi évtizedekben számos kötetet írt magyar, román és angol nyelven Kolozsvár művészet- és művelődéstörténetéről

Aki a történelmi Kolozsvárral vagy a Házsongárdi temetővel közelebbről megismerkedni kívánt, annak nem kell bemutatnunk a szerzőt. Új könyvét azonban igen, hiszen Gaal György ez alkalommal új megközelítésben hozza közel hozzánk a várost: tizennyolc, Kolozsvárt született személyiségről rajzolt pályaképben, történelmi hosszmetszetben, a Szent György-szobor alkotóitól, a Kolozsvári Testvérektől Bánffy Miklósig. A mintegy háromszáz fekete/fehér és színes, önmagában is dokumentum-értékű illusztrációval gazdagított, Unipan Helga által tervezett kötetet a kincses város tizenkilencedik szülötte, Demény Péter előszava vezeti be.

A szerző kénytelen válogatni a jeles személyiségek közül úgy, hogy a pályafutásuk többé-kevésbé tükrözze a város történetének alakulását is a 14. századtól, a szent György szobor alkotóitól, a Márton és György testvérektől a 20. századig, az 1970-ben elhunyt kiváló művelődéstörténészig Herepei Jánosig. A város tizennyolc híres szülötte kap a műben önálló fejezetet, ügyelve arra, hogy a bemutatott művészi, írói, tudósi, orvosi, közéleti és politikusi pályaképek révén a Kolozsvár múltjáról, életéről összeálló kép a lehető legteljesebb és legsokszínűbb legyen. A főszereplők életrajza mindemellett kiegészül a korunkra vonatkozó köztörténeti, iskolatörténeti, társadalomtörténeti eligazításokkal is melyekből az olvasó tulajdonképpen a 14. századtól kezdve az egész erdélyi – sőt olykor a magyarországi és európai – történelméről hiteles ismereteket kap, ami fontos hozadéka a könyvnek.

A kötet Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulójára (1316. aug. 19. Károly Róbert) készült.

A kiadványt bemutatja Dávid Gyula, irodalomtörténész, a kiadó igazgatója. A helyszínen megvásárolható könyvet a szerző dedikálja.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház
Kolozsvár, 400015 str. Republicii/Majális u. 5.
E-mail: emkegyorkoshaz@yahoo.com
Mobiltelefon: +40 766 294646

EMKE_logowww.emke.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.