“A vers az, amit mondani kell”

Kányádi Sándor (Fotó: MMA)
Kányádi Sándor (Fotó: MMA)

A XIV. Fától fáig, verstől versig Megyeközi Versmondó Versenyre május 13-án, pénteken délelőtt kerül sor Nagygalambfalván. Szervezői a nagygalambfalvi általános iskola, a Pro Galambfalva Egyesület, valamint idén Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont is.

A rendezvény helyszíne a Feleki Miklós Művelődési Ház, ahol a népviseletbe öltözött versenyzők Kányádi Sándor verseivel lépnek színre. Résztvevői környékbeli és távolabbi települések versmondói, akik az idei vagy múlt tanévben valamely anyanyelvi vetélkedőn díjat, dicséretet szereztek.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont archív felvétele
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont archív felvétele

Kányádi Sándor 1929. május 10-én született Nagygalambfalván (Hargita megye, Románia). Édesapja Kányádi Miklós gazdálkodó, édesanyja László Julianna, akit korán, 11 évesen (1940) veszített el. Az elemi iskola öt osztályát szülőfalujában, a középiskolát a székelyudvarhelyi református kollégiumban (1941–1944), a Római Katolikus Főgimnáziumban (1944–1945) és a fémipari középiskolában (1946–1950) végezte. Ezt követően beiratkozott a Szentgyörgyi István Színházművészeti Főiskolára, de a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Karán szerzett magyar-irodalom szakos tanári diplomát 1954-ben, ám tanárként soha nem dolgozott, életét az irodalomnak szentelte.

Műveit angol, észt, finn, francia, német, norvég, orosz, portugál, román és svéd nyelvekre is lefordították. Életműsorozatát a Helikon Kiadó 2007-től adja ki, gyerekkönyvei különböző válogatásokban, versei megzenésítve és audió hordozókon is folyamatosan jelennek meg.

Kányádi Sándor a Nemzet Művésze, többek között Kossuth- és Magyar Örökség-díjjal kitüntetett költő, Budapest I. kerületének és szülőfalujának, Nagygalambfalvának a díszpolgára. Egyik legjelesebb, elévülhetetlen érdemű kortársunk.

Nagygalambfalván pénteken 9.00 órától kezdődik a vetélkedő, amelyre a belépés ingyenes. A versenyt a Román Tanügyminisztérium megyeközi szintűre emelte, hiszen három megyéből jelentkeztek be idén is: Etédtől Csíkdánfalváig, Madéfalvától Marosvásárhelyig, Gagytól, Kőrispataktól, Újszékelytől az anyaországi Szankig. Összesen 34 település 41 iskolájából érkeznek versmondók Nagygalambfalvára, több mint hetvenen.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.