Gazdag szépséggel kecsegtető hely

Idilli és rendezett falukép tárul elénk
Idilli és rendezett falukép tárul elénk

“Ha Baranya megyében jársz, ne kerüld el Fekedet!” – olvastuk a felhívást egy világhálós fórumon. “Főleg akkor, ha érdeklődsz a skanzen-jellegű falvacskák, az egyedi építészeti örökség fennmaradt darabkái iránt.”

Amikor a Székelyföld falvait járjuk, mindig olyan települések képe lebeg előttünk, ahol dacára a népesség fogyásának, a megváltozott életformának, minden egyes négyzetcentiméternek és minden épületnek helye és szerepe van  e kései utókorban, a hipermarket-kultúra idejében, amely zombikká butít bennünket, abban az Európai Unióban, amely nem értékeli kellőképpen a hagyományokat. E furcsa és fenntarthatatlan szemléletnek mi magunk is könnyen bedőlünk, holott nem győzzük hangoztatni, hogy jobbak és többek vagyunk másoknál. Egy fenét! Rátartiságunkban nem látunk tovább az orrunknál. Úgy élünk, mintha egy nap lenne az élet, s abban kötelező lenne a buta-bujasággal való giccses tobzódás és annak ellentéte, a bűnös semmittevés is. Egyszerre. Párhuzamos kártékonysággal.

Ha nem is laknak minden házat, jól látszik mindenen a gazda, a tulajdonos figyelme
Ha nem is laknak minden házat, de jól látszik mindenen a gazda, a tulajdonos figyelme

Feked, ez a baranyai falucska igazán kecsegtető hely – érdemes legalább egyszer végigsétálni a kedves kis zsákfalun.

Ahol az elődök megváltoztatták egy-egy ház küllemét, a mai tulajdonosok azt visszaigazították az eredeti formákhoz
Ahol az elődök megváltoztatták egy-egy ház küllemét, a mai tulajdonosok azt visszaigazították az eredeti formákhoz

Szelíd dombokkal ölelt, völgyekkel tagolt, többnyire erdővel tarkított változatos táj egyik völgyében bújik meg. Magával ragadó, mondhatni csodálatos hely, ahol rend és tisztaság honol. A település két utcája között patak csordogál, körülötte pedig rendezett, füves tér, egy kis tavacskával, melyen romantikus kis híd ível át. Nem lakják sokan a falut, mégis két gondozott játszótér is helyet talált a picinyke településen.

Baranya-megye-Feked-4

A valóságos kis ékszerdoboz jellegzetes arculatát a különleges megjelenésű parasztházak adják, azon belül is a hosszú, keskeny, és magas, felül színes üvegablakokkal díszített ajtók nyújtanak igen egyedi látványt. A nagy igénnyel és hozzáértéssel gondozott parkban kicsinyke tó található, híddal, padokkal, valamint Habsburg Ottó, a falu díszpolgárának szobrával.

Baranya-megye-Feked-5

“Amikor valaki Fekedet keresi, akkor azt a helyet találja meg, mely nekünk, helyieknek bárminél többet jelent. A világnak lehet számtalan gyönyörű városa, lélegzetelállító természeti szépsége, gazdagsága, de Feked mégiscsak más. Ha jellemezni kellene ezt a baranyai aprófalut, akkor talán úgy kezdeném, hogy a mi falunk ott fekszik, ahol a Kelet-Mecsek belesimul a Geresdi-dombságba. Lágy dombokkal ölelt, hosszú völgyekkel tagolt, többnyire erdővel borított változatos felszínű táj egyik völgyében bújik meg az alig százötven ház alkotta falu, a Karasica két partján, ott, ahol a patak útjának indul.

Baranya-megye-Feked-6A községet a mai napig többnyire a XVIII. században a Fuldai Apátság területéről betelepített németek leszármazottai lakják, akik magukkal hozták kultúrájukat és szokásaikat, de újabban az ország és Európa más tájairól is érkeznek hozzánk a letelepedni vágyók, valamint a csendet és nyugalmat áhítók, akik ebben a meghitt faluban szeretnék kipihenni a világ zaját. Közigazgatási szempontból Feked a háború után elvesztette jelentőségét. Mára sajnos fel kellett adjuk iskolánkat, óvodánkat és szinte az összes intézményünket, de az önkormányzat, a lakosság, valamint az elszármazottak összefogásának köszönhetően településünk fejlődésnek indult, amely alatt nem csupán infrastrukturális beruházásokat kell érteni, hanem ennél fontosabb annak a szellemnek az ereje, mely ezt a közösséget formálja. Nem szeretném hosszan untatni a látnivalókkal, a különböző rendezvényekkel és a nálunk egyedülálló építészeti örökséggel, inkább arra kérem, böngéssze oldalainkat és legyen részese annak a csodának, amit Fekednek hívnak” – vallja Tillmann Péter, a település polgármestere.

Baranya-megye-Feked-7

Forrás: http://www.feked.hu, illetve http://www.juno.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.