Elektromos autók túrája és versenye

A forgalomban levő elektromos autók ma már 400-500 kilométer megtételére képesek egy "tankolással"
A forgalomban levő elektromos autók ma már 400-500 kilométer megtételére képesek egy “tankolással”

Mindenki csak nyerhet az elektromos járművek elterjedésével, hiszen csökken a környezetszennyezés, a károsanyag-kibocsátás és a zajártalom, a magyar gazdaságnak pedig új, a növekedést támogató, innovatív fejlesztéseket tesz lehetővé – emelte ki Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) külgazdaságért felelős helyettes államtitkára szombaton, az eTourEurope nemzetközi elektromos autóverseny budapesti állomásán.

Az idén április 29. és május 8. között rendezték meg a 16 várost érintő, egész Európát átszelő elektromos autós túrát és versenyt. A magyarországi töltésre szombaton érkeztek a versenyzők a WestEnd tetőteraszára, az eseményről a minisztérium közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az idei elektromos autó túra és verseny állomásai - Forrás: www.villanyautoklub.hu
Az idei elektromos-autó túra és -verseny állomásai – Forrás: http://www.villanyautoklub.hu

A verseny célja bemutatni, hogy az elektromos járművek ma már hosszú út megtételére is képesek, és hogy Európa-szerte rendelkezésre áll a főutak mentén az az infrastruktúra, melynek segítségével az autók útközben gyorsan feltölthetők.

Az eTourEurope Európa legnagyobb elektromosjármű-versenye, amelyen átlagosan napi 430 kilométert, összesen pedig 3900 kilométert tesznek meg a versenyzők.

Az NGM közleménye szerint az eseményen Nikoletti Antal helyettes államtitkár beszédében kiemelte: a kormány elkötelezte magát, hogy a régió vezető államává váljon az elektromobilitás területén, és ez nem korlátozódhat csupán a járművek és a töltőinfrastruktúra elterjedésének ösztönzésére. A következő években, évtizedben szemünk láttára alakul majd át az energetika, megjelennek az önvezető járművek, és a közlekedésben is erősödik a “sharing economy”, a megosztáson alapuló gazdaság szerepe.
Úgy vélte, ez az átalakulás Magyarországnak nagy lehetőséget jelent, amennyiben a geopolitikai helyzetünket és a járműiparban betöltött szerepünket kihasználva, helyzetbe tudjuk hozni a magyar beszállítókat, illetve kellően vonzóak leszünk a lehetséges iparági befektetők körében.

“Bízom benne, hogy e törekvésünk révén nem csak a közlekedés válik tisztábba, melynek révén egészségesebbé és élhetőbbé válnak településeink, de számos új munka- és kutatóhely létesül” – tette hozzá a minisztérium képviselője.

Magyarországon kifejezetten az e-mobilitás elterjesztését célozza a Jedlik Ányos Terv, amely azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra 50 ezer környezetbarát, elektromos hajtású személy- és kishaszonjármű fusson a magyar utakon. Jelenleg már több mint 600 zöld rendszámos autó közlekedik.

Fotó: Marjai János/ MTI
Norvégiában új korszakra készülnek: 2025-től betiltanák a benzin-, illetve dízelolaj-meghajtású autók használatát. Magyarországon 2015 szeptembere óta létezik a zöld rendszám, amelyet azok a gépkocsi-tulajdonosok igényelhetnek, akik elektromos vagy nulla károsanyag-kibocsátású járműveket használnak. A zöld rendszámmal számos kedvezmény vehető igénybe: bizonyos helyeken ingyen lehet vélük energiát vételezni, Budapest területén ingyen parkolhatnak, továbbá pedig mentesülnek a gépjárműadó megfizetésétől. Ezidáig – az adat március végéről származik – több mint ötszázan kértek zöld rendszámot az okmányirodákban és a kormányablakokban Magyarországon  – Fotó: Marjai János/ MTI

Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökségi tagja a közlemény szerint elmondta: az elektromos autók széles körű elterjedését ma még lassítja azok viszonylag magas ára, ugyanakkor ezeknek a járműveknek az üzemeltetési költsége lényegesen alacsonyabb, mint a hagyományos, robbanómotoros autóké. Szakértői vélemények szerint 2020-ra csökken olyan szintre az akkumulátorok és ezen keresztül az elektromos autók ára, hogy azok a teljes élettartamra vetített összköltséget tekintve támogatás nélkül is versenyképessé váljanak a hagyományos autókkal.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.