Egy konferencia tanulságai IV. – Parajd

Szerény, de jellegzetes
Szerény, de jellegzetes

Amikor véget ért az április 14-én szervezett konferencia, azt ígértük, hogy igyekszünk megvalósulás előtt álló más építési projekteket felkutatni, s nem hagyjuk “veszni” azt a hármat sem, amelyet akkor bemutattunk az előadássorozat harmadik részében. Az atyhai kápolnaépítés és a homoródszentpáli tornáckiképzés mellett szívünkön viseljük a parajdi Sótörő Kulturális Egyesület tervét is, amely egy hagyományos parasztház elbontását és másik telken való felállítását jelenti. A három közül ez a legbonyolultabb és a leginkább költségigényes.

A Sótörő Egyesület néhány lelkes tagja
A Sótörő Egyesület néhány lelkes tagja

Az Élő Székelyföld Munkacsoport nem rendelkezik anyagi forrásokat, de mindenképp szerepet kíván vállalni a partnerségek létrehozásában. A laza értelmiségi csoportosuláshoz közelálló építészek és vállalkozók, civilek segítségével próbál olyan körülményeket teremteni, amelyek segíthetik a Sótörő Egyesület munkáját.

Igyekeztünk rendszerezni gondolatainkat, s a legfontosabbnak tűnő kérdések mentén haladva beszélgettünk Kelemen Magdolnával, a Sótörő Egyesület képviselőjével.

– Hogyan látja most az építkezési elképzelésüket? Tájékozottabb-e, mint az április 14.-i konferencia előtt?

– Értesültem hasonló törekvésekről, megismerkedtem elképzeléseiket megvalósító civilekkel, s most talán kissé bátrabb lettem, de ettől még nem érzem azt, hogy lényegesen közelebb kerültem volna a megoldáshoz. A Sótörőnek pillanatnyilag néhány ezer lej van a számláján, ami csak töredéke a bontáshoz és a tereprendezéshez szükséges összegnek. A helyi önkormányzat elvi beleegyezését adta ahhoz, hogy egy bizonyos telken építhetünk – ami megfelel az elképzeléseinek is, tulajdonképpen mi javasoltuk ezt a területet, hiszen jó fekvésű és kihasználatlan –, de az új ház tervezésének költségeit, illetve a kivitelezéshez szükséges összeg nagyságát sem ismerjük még. Biztos, hogy – óvatos becslések szerint – még akkor is szükség lesz körülbelül 20-25 ezer euróra, ha a helyi közbirtokosság adja azt a faanyagot, amely az új tetőszerkezethez, illetve a sérült vagy korhadt alkotóelemekhez, illetve a nyílászárók gyártásához szükséges. A majdani házba be kell majd kötni az elektromos áramot, a vizet, későbbiekben a csatornázást is, és az sem kizárt, hogy fürdőszobát, illetve benti illemhelyiségeket kell kialakítaniuk, ha korszerű, minden korosztály számára alkalmas és használható intézményt szeretnének itt létrehozni.

– Kik a partnerek? Tudta-e a Sótörő saját tagságát mozgósítani, esetleg bevont-e másokat?

– Azt ígérte a polgármester, hogy amíg nem kapjuk meg a hivatalos jóváhagyást a területre vonatkozóan a tanácstól, s amíg a tulajdonos be nem szerezte a bontási engedélyt, addig várnunk kell. Ez körülbelül két hónap. A gond viszont az, hogy most zajlik a helyhatósági választási kampány, és egyáltalán nem biztos, hogy a két hónap lejárta után a mostani képviselő-testülettel fogunk együttműködni.

Az egyesületnek ígért telek
Az egyesületnek ígért telek

Elképzelhető, hogy személyi változások miatt megtorpan a folyamat, s újra kell kezdeni az egyeztetéseket. Az egyesület tagsága körében megvan az összhang, a tudatos szerepvállalás, ezen kívül a körzeti iskola igazgatója személyesen, az iskola alapítványa, a Parajdi Turisztikai Egyesület is segíteni szeretne. Egy magánvállalkozó ígérte, hogy ingyen segít a bontásban. A községben nem láttam hasonló kezdeményezést, de egyénileg külön-külön teszik a dolgukat az emberek. Pénzre szert tenni a legnehezebb, nem tartanak normálisnak, hogy létező források nélkül vágtunk bele…

– Látott-e hasonló kezdeményezéseket a környéken? Mi a legnehezebb?

– A székelyudvarhelyi konferencián ismerkedtem meg a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület tevékenységével. Az ott lezajlott házfelújításról tudtam, a csűrről nem, ami a LEADER-program keretében készült, utólagos finanszírozással. Kész csoda, hogy civilek ezt a folyamatot véghez tudták vinni! Aztán egy megyei program jóvoltából, a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében eljutottunk Csíkszentdomokosra, ahol értékes információkat kaptunk úgy egy ottani nagyszerű ötletről, mint annak kivitelezésről. Ottani civilek három régi parasztházat mentettek meg, ugyancsak átköltöztetéssel. Ők joggal büszkélkedhetnek a megvalósításaikkal… Szóba álltunk egy vállalkozóval, aki biztosított támogatásáról úgy a bontásnál mint az építésnél is, és ha kell szállítóeszközt ad, 1-2 munkást tud biztosítani, megígérte hogy beszél az ismerőseivel, akik végeztek már kalákában házépítést. Egyébként azt is javasolta, hogy keressünk meg egy nyugdíjas ácsmestert, aki irányíthatná a munkát, hogy a segítők dolgozhassanak a keze alá. Ugyanez a vállakózó megígérte, hogy ha munkája kapcsán bárminemű olyan épületanyagot talál amit mi feltudunk használni, akkor azt nekünk megmenti. Irányárat nem tudott mondani, mert ez lényegesen másképp működik mint az új ház építése, de az előzetes beszélgetésekre hivatkozva legalább 20.000 euróban. mintegy 90.000 lejben lehet gondolkodni, mivel előre nem látott költségek merülnek fel egy ilyen munka kapcsán. Én bízom abban, hogy az önkormányzat is segít azzal, hogy a legolcsóbb megoldásokat biztosítja számunkra. Én úgy gondolom, hogy aki eddig aki megismerte a tervünket látva a lelkesedésünket, hogy mit szeretnénk a falunak, mindenki pozitívan értékelte.

Gyöngyössy János rajza a parajdi házról - ez az egyszintes, de lesz részletesebb és merészebb változat is
Gyöngyössy János rajza a parajdi házról – ez az egyszintes, de lesz részletesebb és merészebb változat is

Az Élő Székelyföld Munkacsoport “történeti grafikusa”, mihelyt ideje engedi, készíteni fog egy látványtervet. Arra való tekintettel, hogy az új telken a szomszédos épületek magasabbak, kétszintes házban is lehet/ szabad gondolkodni. Alápincézett házat rajzolunk majd, amelynek építési költségei jóval magasabbak. A hozzáállás majd eldönti, hogy az egyszerűbb vagy a célratörő és impozánsabb megoldást választják-e a parajdiak.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.