Tamási-ünnepségek Farkaslakán

Tamási Áron Ágnes nevű húgának egykori háza, ahol ma az egyesület székhelye található
Tamási Áron Ágnes nevű húgának egykori háza, ahol ma az egyesület székhelye található

Az író szülőfalujában működő Tamási Áron Művelődési Egylet (TÁME) a 2016-os és a 2017-es évet egyaránt fontosnak tartja, hiszen idén Tamási halálának ötvenedik, jövőben pedig születésének százhuszadik évfordulójára emlékezünk. Úgyhogy a közeljövőben rendezvények egész során vehetünk itt részt Tamási szellemiségét őrizendő.

Az Ágnes-ház és a Kultúrcsűr
Az Ágnes-ház és a Kultúrcsűr

Idén, a Magyar Kultúra Napján vehették birtokba a helyi és máshonnan ide érkező kultúrakedvelők a Kultúrcsűrt, amely az író Ágnes nevű húga egykori telkén épült fel LEADER-pályázat segítségével. A TÁME korábban már felújíttatta Ágnes néni házát. A következő lépés a kerítések és a kapu rendbetétele lesz, illetve a gyümölcsfák folyamatos gondozása és a kulturális központ “beüzemelése” lesz.

A megemlékezés-sorozat május 21-én, pénteken veszi kezdetét, amikor a kultúrotthonban Tamási Áron Csalóka szivárvány című háromfelvonásos színművét mutatja be a kovásznai Pokolsár Egyesület színjátszó társulata. Ezt követően pedig május 26-28. között háromnapos rendezvénysorozattal emlékeznek a falu nagy szülöttére.

Tamási Áron 1897. szeptember 20-án született sokgyermekes parasztcsalád gyermekeként született Farkaslakán. Székelyudvarhelyen és Kolozsváron folytatott tanulmányok után előbb az Amerikai Egyesült Államokba ment, ahonnan 1926-ban tért haza. Ettől a pillanattól kezdve íróként, újságíróként kereste kenyerét. A két háború között egyike volt a legnépszerűbb magyar íróknak, akinek regényei több tízezres példányszámban fogytak, s darabjait a kőszínházi társulatok legjava játszotta Kolozsváron és Budapesten. 1945 után Budapesten telepedett le, ahol rövid ideig politikusként is tevékenykedett. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választotta.

Tamási Áron (1897-1966)
Tamási Áron (1897-1966)

A kommunista térfoglalás után (1949-1953 között) nem engedték szóhoz jutni. A Nagy Imre névjegyével fémjelzett változások idején kapott Kossuth-díjat (1954) és visszatérhetett az irodalmi életbe. 1956 őszétől 1957 áprilisáig volt a Magyar Írószövetség társelnöke, nevéhez fűződik a Gond és hitvallás című röpirat, amelyben a felelősen gondolkodó írók feladatait fogalmazta meg a forradalom pillanataiban. Helytállásáért ekkor nem hurcolták meg, holott bátran kiállt több megbélyegzett írótársa érdekében. 1966. május 26-án hunyt el Budapesten, végrendelete értelmében Farkaslakán temették el. A templom kertjében található síremlékét Szervátiusz Jenő és Tibor faragta egy, a Hargitáról származó kőtömbből, amely korábban pásztorok asztalaként szolgált. Az író sírkeresztjén ez áll: “Törzsében székely volt, fia Hunniának/ Hűséges szolgája bomlott századának.”

A két Szervátiusz által faragott síremlék
A két Szervátiusz által faragott síremlék

Tervezett programok

Május 26., csütörtök

16.00 órától – Tamási Áronra emlékeznek ünnepi műsorral és koszorúzással a farkaslaki sírkertben;

18.00 órától – konferencia a helyi Tamási Áron Művelődési Házban;

20.00 órától – a helyi iskolások adják elő Tamási Dinomdánom illata című novellájának színpadra alkalmazott változatát a kultúrház színpadán;

Május 27., péntek

10.00 órától – séta Farkaslakán – a Tamási-emlékhelyek bemutatása – indulás a szülői háztól;

17.00 órától – Jakab György fa- és csontfaragó kiállítása a régi elemi iskolában;

20.00 órától – Az Ábel a rengetegben című játékfilm vetítése a kultúrotthonban;

Május 28., szombat

11.00 órától – Czigány Zoltán: Tamási testvéreinél – dokumentumfilm-bemutató a kultúrotthonban;

16.00 órától – emlékmise a helyi római katolikus templomban;

17.30 órától – Váradi Péter Pál és Lővey Lilla: A Székelyföld 1000 pillanata című kiállítás megnyitása a Kultúrcsűrben.

Rossz idő esetén a szabadtéri programok helyszínéről a szervezők döntenek!

Kortársak viszik az író koporsóját (Archív felvétel)
Kortársak viszik az író koporsóját (Archív felvétel)

Ez a programsorozat a Tamási Áron Művelődési Egylet és a Farkaslaki Polgármesteri Hivatal szervezésében Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és Hargita Megye Tanácsa segítségével valósul meg.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.