Paraliturgia Gyergyóremetén

Az előadás plakátja
Az előadás plakátja

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Márton Áron Emlékév eseményei közt tűzte műsorra a szentes énekeket, népi imákat életre keltő Paraliturgia – szakrális magyar népköltészet a Kárpát-medencéből című nagy népszerűségnek örvendő előadást. A Paraliturgiát a székelyudvarhelyi bemutatót követően a XII. Hargitai Megyenapok eseményei közt Gyergyóremete Község Polgármesteri Hivatalával partnerségben Gyergyóremetén a Szent Lénárd-plébániatemplomban május 10-én 19 órától hallgathatja meg a közönség. Előadják: Nagy Noémi Kriszta népdalénekes, Laczkó-Vass Róbert színművész, Szép András zongorista és Szép Gyula Bálint szólóhegedűs.

A Paraliturgia előadói (Fotó: www.foter.ro)
A Paraliturgia előadói (Fotó: http://www.foter.ro)

A Kárpát-medencei szakrális magyar népköltészet ihlette előadást a 6. Kolozsvári Magyar Napokon mutatták be először a piarista templomban 2015 augusztusában. Ezt követően Bonchidán a Bánffy-kastély kápolnájában, majd Szamosújváron a református templomban is bemutatkoztak. A népszerű előadás Balánbányán, Baróton, Gyergyószentmiklóson és Nagyváradon is osztatlan sikernek örvendett 2015 végén, 2016 elején.

A gyergyóremetei fellépést követően a május 5–13. között zajló XII. Hargitai Megyenapok eseményei közt lesz még Paraliturgia-előadás a Csíksomlyói Kegytemplomban május 11-én du. 5 órakor.

„Szentes énekeink, népi imádságaink és az ünnepi kalendáriumhoz kapcsolódó régi hagyományaink sajátos helyet foglalnak el a magyar szellemi örökség kincsesházában. Előadóestünk több különböző síkon eleveníti meg és fogja egy csokorba szakrális népköltészetünk legszebb alkotásait: az emberi életciklust misztikus környezetben, filmszerűen pörgeti végig. Dalaink a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta tájegységére elkalauzolnak, áthallások, párhuzamok és profán ritmusok sorozatával játszadoznak. Szövegeik rendkívüli vizualitással, misztikus látomásokban bontják ki a földöntúli élményt, amelynek az egyszerű, vallásos ember az imádságban részese lehetett. Barokkos ikonográfiájuk úgy magasodik a hívő ember elé, mint a gyöngyöspatai életfa-oltár, és ugyanazt a szerepet töltik be, mint festett templomaink hézagos legendáriuma, melyet a gyönyörűség iránti vágyakozás színez jellegzetesen magyarrá” – vallják az előadók.

A gyergyóremetei esemény szervezői: Gyergyóremete Község Polgármesteri Hivatala, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A rendezvényre a belépés ingyenes.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.