Hagyományos magvak őrzése

Pakot Mónika felvételei
Pakot Mónika felvételei

Két év, több mint hatvan megmentett hagyományos zöldségfajta, kétszáz magmentő család. Így lehetne számokban kifejezni a Hagyományos magok – a biodiverzitás megőrzésének kulcsa elnevezésű projekt eredményeit, amelyet a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért indított útjára 2014-ben és az EGT 2009-2014 finanszírozott, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül a Fenntartható Fejlődés témakörben.

Találkozó a termelőkkel
Találkozó a termelőkkel

A huszonnégy hónapja elindított kezdeményezés mérföldkőhöz érkezett, hiszen maga a projekt lezárul, de a kezdeményezés tovább fog élni. A 2014-es évben kezdtük el felkutatni, megmenteni és továbbadni Erdély-szerte azokat a tájfajta zöldségmagvakat, amelyek még megtalálhatók egy-egy család kiskertjében.

A projekt szükségszerűsége több szempontból volt indokolt. Egyrészt fontosnak tartottuk, hogy felkeressük azokat a személyeket, akiknél még találunk tájfajta magokat, másrészt tapasztalataikat összegyűjtve szaporítsuk fel ezeket a tájfajtákat és adjuk tovább olyan érdekelt személyeknek, akik szeretnének hagyományos konyhakerti növényeket ültetni saját kertjükbe. A közép és észak-nyugati régiókban ötven vidéki településen tartottunk közösségi találkozókat, amelyek keretében a tájfajták megmentésének szükségszerűségéről beszéltünk és felkerestük azokat a személyeket, akik évről évre magot fognak a hagyományos zöldségfélékből.

A találkozások és kutatások során összegyűjtött magvakat nyilvántartásba vettük és 2015-ben két kísérleti kertben, a Kolozs megyei Apahidán és a Hargita megyei Lókodban felszaporítottuk. Így 2016 tavaszán hat magbörze keretében több mint kétszáz családhoz sikerült eljuttatni hatvan tájfajta magot.

Ezzel párhuzamosan bio-zöldségtermesztési képzéseket szerveztünk, a két régióban összesen hét alkalommal, alkalmanként két-két naposakat. Célunk az volt, hogy minél több embernek segítsünk abban, hogy elsajátítsák a vegyszermentes zöldségtermesztés alapjait és arra bátorítsuk, hogy bizalommal ültessenek tájfajtákat a kertjeikbe.

2015 nyarán
2015 nyarán

A zöldségtermesztés alapjait könyv formájában is megjelentettük Útmutató a hagyományos gyümölcsfajták megmentése érdekében címmel. Ez egy kézikönyv, amelyben megtalálhatók a zöldségtermesztési tudnivalók (is) lépésről-lépésre, a magvetéstől a magfogásig. Ugyanakkor itt olvashatók a legfontosabb növénytársítási tudnivalók és a a kártevők elleni természetes védekezési módszerek.

Tájékoztató érdeklődőknek a székelyudvarhelyi Küküllő Szállodában
Tájékoztató érdeklődőknek a székelyudvarhelyi Küküllő Szállodában (Fotó: Szabó Károly)

A gyermekeket is bekapcsoltuk ebbe a mozgalomba, számukra a Kiskertészek kézikönyvét állítottuk össze, amelyben illusztrációk segítségével is bemutattuk a zöldségtermesztés fortélyait.

2015-ben magyarországi tapasztalatcserén vettünk részt, amelynek keretében olyan civil kezdeményezéseket látogattunk meg, ahol már több éve tájfajták megmentésével foglalkoznak, és láthattuk, hogy összefogással, kölcsönös segítséggel milyen együttműködések alakulhatnak ki.

Azért hogy hosszútávon is éljen a projekt létrehoztuk az Erdélyi Magvetők Hálózatát, amelybe bárki bekapcsolódhat, ha elfogadja a hálózati tagok által kidolgozott együttműködés feltételeit.

A projekt Erdélyben valósult meg, az Eco Ruralis Egyesület, az Agrar Media Egyesület és a norvégiai Norgesvel – The Royal Norwegian Society for Development partnerségében.

Pakot Mónika projektmenedzser

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.