Egy konferencia tanulságai III. – Atyha

Az új Fogadalmi Kápolna látványterve _ Gyöngyössy János munkája
Az új Fogadalmi Kápolna látványterve _ Gyöngyössy János munkája

Dacára annak, hogy 2015 elején egy letargiában és közönyben ténfergő közösséggel találkoztunk Atyhában, ahol a leggyakrabban ismételt mondat a “nem lehet” volt, illetve a “nem érdemes”, mégiscsak lendületet kapott a közösség- és kápolnaépítés. Foganatja volt az Élő Székelyföld Munkacsoport kezdeményezésének, s ma már több mint bizonyos, hogy augusztus 6-án sor kerül az újjáépített Fogadalmi Kápolna átadására és felszentelésére.

Közmunkázók pihennek a plébániai udvarán
Közmunkázók pihennek a plébániai udvarán (Farkas Antal felvétele)

Az elszármazottak nem mutatták ki kellőképpen az érdeklődésüket, még a Székelyudvarhelyen élők is csak a kulturális programok egy részén való részvételükkel jelezték, hogy nem távolodtak el teljesen a szülőfalutól. Újabban azonban megmozdulni látszik a közösségi akarat. Idén már két alkalommal tartottak közmunkát a kápolna környezetében, gyomokat takarítottak, fákat vágtak ki és elegyengették a terepet – megtették az építkezés előkészületeit. Az Atyhai Közbirtokosság és az egyháztanács hozzáállásának köszönhető, hogy ez a projekt szépen halad a maga medrében a megvalósulás felé.

kapolna1

Az április 14-én tartott konferencián az Élő Székelyföld Munkacsoport bejelentette, hogy idén szerepet vállal három építési programban. A homoródszentpálit már sikerült bemutatni, most az atyhai elképzelést igyekszünk a megvalósulás rögös útján a cél iránt előrébb segíteni.

A régi kápolna…

Az 1920-as évek második felében, a gyakran bekövetkezett természeti csapások késztették az akkor itt élőket, hogy engesztelésül, a hitbeli megerősödéséért fogadalmi ünnepet válasszanak és ehhez méltó módon tartózkodjanak a munkától, s szabadtéri szentmise keretében imádkozzanak a jó időjárásért, a békéért, az egészségért és az elégséges termésért. A kápolna is ezt a célt szolgálta, szakrális teret teremtett a hitélet e fontos mozzanatához. Nem tudunk ugyan fennmaradt régi fotódokumentumokról, de tény, hogy a szabadtéri miséket – amikor megfelelő volt az időjárás – augusztus 6-án, még a pártállami időkben is sokáig megtartották. Ismert okokból azonban a közösen vállalt ünnep 1990 után elhalványodott. A szokást és az ünnepet tavaly újítottuk fel, amikor Böjte Csaba atyát hívtuk igét hirdetni.

kapolna2

A mostani kápolna formája az 1970-es évek elején alakult ki, éppen a közelmúltban elhunyt Gergely Géza plébános idejében, de – ismerve az akkori lehetőségeket – elég szerény, mondhatni igénytelen átalakítás és külső felújítás történt akkor.

Minekutána az utóbbi másfél-két évtizedben nagyon elhanyagolták, most teljes rekonstrukcióra lesz szükség.

A kápolna megfelelően pozicionált, kiemelt helyszínen található
A kápolna megfelelően pozicionált, kiemelt helyszínen található (Farkas Antal felvétele)

… és az újonnan tervezett hajlék

Egyértelmű, hogy a közösség a legkönnyebben beszerezhető helyi anyagokból szeretné kivitelezni a jövőnek szánt építményt: követ, fát, téglát, cserepet, zsindelyt kívánnak használni.

A mostani alapterületnél (körülbelül 3 x 6 m) talán valamivel nagyobb lesz az új, illetve, ha minden megfelelően alakul és sikerül egy elfogadható, ízléses tervet készíteni, majd annak alapján kivitelezni, akkor valamivel magasabb lesz a tetőszerkezet, eresze lesz az épületnek, amely egyúttal szószék gyanánt is szolgál; tornyot, vagy a kápolna falához illesztett haranglábat is kap az épület.

Gyöngyössy János kollégánk, aki alapfoglalkozását tekintve vegyészmérnök, de immár évtizedek óta várak, erődtemplomok, elpusztult történelmi épületek rekonstrukciós rajzait készíti, megfontoltan, alapos hely- és szakirodalmi ismeretek, analógiák, régészeti ásatások eredményei birtokában egy olyan vázlatot készített, amely ötvözi magában a népi és a szakrális építészet helyi jegyeit. A megrajzoltak mentén haladva egy kifinomult ízlésű, egyedi és értékes épület hozható létre, amely – egyéb, jól megválasztott és kiépített, jelzésekkel ellátott és népszerűsített tájelemekkel – a környék idegenforgalmi látványosságává válhat.

Csak olyan kápolna állítható, amelyben benne van az itt lakó emberek lelke!

“Itt látható a színes változat és az alaprajz a magyarázatokkal. A szószék és a harangláb alja kirakható fektetett vízálló téglával (kiválóan megfelel erre a célra a Segesváron gyártott), kültéri csemperagasztóba ágyazva, belül a kápolna padlózata egyszerű tömör (cigány) tégla lenne homokba ágyazva, nyilván alatta beton és szigetelés. Ez utóbbi érvényes az előtérre, a szószékre és a haranglábra is! A bejárat előtti tér lapos kővel vagy kockakővel kirakott, s amennyiben lehetséges, kerülni kell a “piskótát”. Az épület javasolt fedőanyaga a zsindely. A haranglábra (toronyra) a vaskosabb dránicát ajánlanám…” – írja üzenetében Gyöngyössy János történeti grafikus.

Gyöngyössy János rajza
Gyöngyössy János rajza

Az álmodás és a tervezés itt nem ér véget. Azért tesszük közzé az elképzelést, hogy mindenki láthassa. Jeles építészek, művészettörténészek véleményét is figyelembe kívánjuk venni.

Személyes ötletekkel, munkával, pénzadományokkal lehet segíteni az egyházközséget. Az Élő Székelyföld Munkacsoport közvetít, ha erre szükség van a közbirtokosság és az egyháztanács felé.

Böjte atya az oltáriszentséggel a 2015-ös szentmise alkalmával
Böjte atya az oltáriszentséggel a 2015-ös szentmise alkalmával

Bízunk benne, hogy augusztus 6-án, szombaton, Nm. és Ft. Tamás József segédpüspök, Böjte Csaba testvér, más meghívott lelkészek és civilek, a helyben élők és az elszármazottak jelenlétében sor fog kerülni arra a szabadtéri szentmisére és lelki ünnepre, amelyen átadjuk és újjászenteljük az atyhai Fogadalmi Kápolnát.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.