Kitörési lehetőség a gyógynövénytermesztés

Homoródalmás határában (Fotó: Papp Nóra)
Homoródalmás határában (Fotó: Papp Nóra)

A Székelyföld természetföldrajzi adottságai – mind a termesztés, mind a gyűjtés, mind pedig a feldolgozás szempontjából – kiemelkedők, és Európa egyik legjelentősebb gyógynövény-élőhelyeként tartják számon – jelentette ki Tóth Katalin helyettes államtitkár Csíkszeredában, a Gyógynövény-Vidék-Fejlesztés elnevezésű szakmai fórumon.

A helyettes államtitkár – aki szerint az ágazat Székelyföld egyik kitörési pontja lehet – hangsúlyozta, a gyógynövénytermesztés fellendítése érdekében szükség van a kutatás-fejlesztési pályázatok támogatására, a korszerű fajták előtérbe állítására, a vadon gyűjthető fajok termesztésbe vonására, de fontos a feldolgozottság fokának növelése és a minőségbiztosítás kiépítése is. Hozzátette, hogy a gyógynövények és a belőlük készült kiváló minőségű termékek iránti kereslet a világon évente 5-7 százalékkal növekszik, ami lehetőséget ad arra, hogy a fejlesztések végrehajtása után a térségi kivitel a többszörösére növekedjen ezen a területen.

Ismert és kevésbé ismert gyógynövények élnek a réteken
Ismert és kevésbé ismert gyógynövények élnek a réteken

Tóth Katalin kiemelte, hogy a gyógynövénytermesztésnek a munkahelyteremtésben és a lakosság megtartásában, a szülőföldön maradás elősegítésében is lehet szerepe, miközben segíti az életminőség és az egészségügy színvonalának javítását, az egészségkultúrára alapozott idegenforgalmi rendszer megteremtését és a gyógyturizmus széles körű elterjedését a térségben.

A projekt folytatásaként a Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett egy, a magyarországi terepgyakorlat bemutatására épülő program biztosítására. Az akkreditált felnőttképzések – melyek támogatásában az agrártárca ugyancsak aktív szerepet vállal – szintén komoly jelentőséggel bírnak az ágazatban rejlő potenciál kiaknázásában.

Itt megtekinthető Szabó Károly kultúrantropológiai hozzáállással készült filmje a gyógynövénynek gyűjtésének és népi hasznosításának mai állapotáról:

A gyógynövénytermesztés és -feldolgozás témakörében szervezett szakmai fórumot Csíkszeredában pénteken a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány.

A külföldi, illetve erdélyi szakértők előadásaikban felhívták a figyelmet az ágazatban rejlő fejlesztési lehetőségekre, főként arra, hogy a gyógynövények nem csak az egészségre gyakorolhatnak kedvező hatást, hanem megfelelő felhasználással akár megélhetést is biztosíthatnak családok számára. „Rendelkezünk az alkalmas természeti adottságokkal, a gyógynövények iránti érdeklődés és piaci kereslet is növekszik, de a romániai gyűjtés és termesztés jelenleg nem stabil, nem hatékony, és nem fenntartható” – hangzott el Nyárádi Imre István, a Sapientia Egyetem kertészmérnöki tanszékének professzora előadásában. A szakember úgy véli, hogy megfelelő szakoktatással, a támogatási lehetőségek kihasználásával, illetve strukturális átszerveződéssel sokat lehetne tenni az ágazat fejlődéséért. A rendezvényen szó volt a gyógynövényipar magyarországi helyzetéről, trendekről, lehetőségekről, az ökoturizmus területén való hasznosításról.

Forrás: Orient Press Hírügynökség, Székely Távirati Iroda

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.