Egy konferencia tanulságai II. – Homoródszentpál

Homoródszentpál
Homoródszentpál – a templomkertben

Az április 14-én tartott konferenciánk alkalmával jelentettük ki, hogy a továbbiakban is figyelemmel kísérjük a megkezdett építési projekteket, próbálunk szakmai tanácsokat adni és olyan partnerségeket hozunk létre, amelyek segíthetik a közösségeket, hogy befejezzék az elkezdett munkákat.

Ott és akkor szó esett még arról, hogy igyekszünk új elképzeléseket is behozni a látóterünkbe, s több szem többet lát alapon, koncentrálunk majd más helyszínekre. Nem képviselünk ugyan minden szakterületet, nem vagyunk illetékesek, de a civil kezdeményezés, a partnerkeresés és a hírverés szintjén azonban észlelhető eredményeket értünk el, s érhetünk el a továbbiakban is.

Azt szokták mondani, hogy az értékőrzéshez nem kell nagy akarat, mindössze a megfelelő pillanatban való odafigyelés szükségeltetik, egy-két munkanap feláldozásával is már maradandót teremthetünk. És ugyanígy, a tennivalók elodázásával: lassan, de biztosan örökre eltűnhet egy-egy értékes vetülete az örökségünknek.

Könnyű foltot vetni egy nadrágra, de még könnyebb eldobni azt, hogy valami multikulturális turkálóban másikat, egy mások által eldobott rongyot vegyünk a helyébe.

Múlt év nyarán-őszén dolgoztunk Homoródszentpálon, a püspöki vizitációra falufüzetet adtunk ki és megjelentettük Ürmösi József egykor itt szolgált lelkész, jeles szövetkezetalapító Pap és apostol című kötetét.

Azt láttuk a terepbejárások és fotózások alkalmával, hogy ezen a településen is sok a tennivaló. Annak ellenére, hogy Homoródszentpál egy régészetileg igen fontos és értékes területen található, a ma még látható építészeti örökség és a leletek hasznosítása sem tudatosult eléggé a helyiekben.
DSCN6845

A Pap-Dimény kúria “megmentése” a politikai községre vár, hiszen a tulajdonosok felajánlották a közösségnek.

Bő másfél évtizede zajlik a huzavona, miközben még állagmegóvásra sem költenek. Így pusztult el több értékes épület a környéken. A műemlékvédelem időnként büntet és “elrettentő táblák” kihelyezésére kötelezi a polgármesteri hivatalt.

DSCN6846DSCN6847DSCN6849DSCN6850DSCN6844Örömmel tapasztaltuk azonban, hogy az egykori tanítói lakást, amely a későbbiekben többféle funkciót is ellátott (következő képünkön), az ottani unitárius egyházközség javaslatára – hiszen az az épület visszakerült egyházi tulajdonba – a helyi Radicza Közbirtokosság felújíttatja, hogy a jövőben Közösségi Házként szolgáljon. Nem tudni még, hogy történetesen milyen konkrét funkciókat képzelnek itt el az atyafiak, de annyi biztos, hogy kisebb nőszövetségi foglalkozásokat, gazdakört, népfőiskolát, egy-egy családias hangulatú ünnepséget, képzőművészeti és fotókiállításokat, író-olvasó találkozókat, koncerteket, ifjúsági- és gyermekprogramokat lehet majd tartani ebben az épületben.

Viszonylag könnyen készülhet hagyományos feljáró és tornác az egykori tanítói lakás, a majdani Közösségi Házhoz
Viszonylag könnyen készülhet hagyományos feljáró és tornác az egykori tanítói lakás frontjára

Ha véget érnek a külső és belső felújítási munkálatok – erre a tervek szerint ebben az esztendőben sor fog kerülni –, egy újabb izgalmas feladat következik: be kell bútorozni a helyiségeket. Akár új, helyi motívumokkal díszített népi bútor is elhelyezhető itt, de az elmondások alapján rendelkezésre állnak olyan hagyományos darabok, amelyek az iskola, illetve a civilek tulajdonában vannak, sőt más muzeális jellegű tárgyak is fellelhetők, amelyekből kis helytörténeti és néprajzi gyűjteményt lehetne létrehozni.

Az Élő Székelyföld Munkacsoport az egyházközségnek átadta Gyöngyössy János néhány Homoródszentpálhoz kapcsolható munkáját – kastély- és templomrekonstrukciós rajzok, a Kornis-harangok ábrázolásai, illetve Homoródszentmárton község és Szentpál “kézműves” térképe –, amelyek akár ezeken a falakon is elhelyezhetők.

Amikor láttuk az igényességet, amellyel a közbirtokosság dolgoztatott – tájhoz és környezethez illő anyagokat és formákat használva – felvetődött bennünk a gondolat, hogy jó lenne egy olyan tornác-imitációt készíteni, amely még inkább növelné az objektum esztétikai értékét.

Hely
Az Élő Székelyföld Munkacsoport történeti grafikusa alaposan utánanézett, helyi motívumokat alkalmazott rajzaihoz

Gyöngyössy mérnök urat nem kellett sokáig biztatnunk, beszélgetésünk után két nappal már “szállította” is a vázlatokat.

sztpal_KH3

Nem tervek készültek, nyilván, csak annyi történt, hogy szabadon gondolkodtunk és álmodtunk.

A második rajzon egy hármashalmot imitáló szerkezet látható. Nyilvánvaló, hogy ez nem valósulhat meg itt, hiszen már kész a tető, sőt a tetőtér beépítése is zajlik, de akár más unitárius közegben is el lehet képzelni olyan épületet, amely valamelyest emlékeztet a magyarság történelmi címerében ábrázolt három hegyre, a csíksomlyói nyeregben található oltárra, s úgy általában az organikus építészet mesterére, Makovecz Imre egész Kárpát-medencét átívelő hatására. A halmok fölé kereszt dukál ugyan, de nem szentségtörés az sem, ha megjelenik fennen az unitárius szimbólum, hiszen annál autentikusabb, sajátságosabb “transilvanicum” nem nagyon van a világban.

A telken még található egy (fél)csűr is, amely jelenleg nem bír különösebb funkcióval - jó lenne, ha itt és másutt is elgondolkodnánk, hogy mit kezdjünk ezekkel a jellegzetes gazdasági épületekkel, amelyek egyre inkább háttérbe szorulnak és kezdnek eltünedezni a tájból
A telken még található egy (fél)csűr is, amely jelenleg nem bír különösebb funkcióval – jó lenne, ha itt és másutt is elgondolkodnánk azon, hogy mit kezdjünk ezekkel a jellegzetes gazdasági épületekkel, amelyek egyre inkább háttérbe szorulnak és kezdnek eltünedezni a tájból (A szerző felvételei)

Időnként visszatérünk Homoródszentpálra, tartjuk a kapcsolatot a helyiekkel.

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy Tódor Csaba unitárius lelkész távozása után – akit közben Székelykeresztúrra hívtak szolgálatra – ki lesz az a személyiség, aki átveszi és a gyülekezettel közösen továbbviszi a terveket, szellemiekkel, anyagiakkal egyaránt gyarapítva a meglévő vagyont.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.