SZÉKELYUDVARHELY – AZ ÉLŐ SZÉKELYFÖLD FÜZETEK SOROZATBAN

Belvárosi református templom - Kelemen Albert rajza
Belvárosi református templom – Kelemen Albert rajza

A közelmúltban jelent meg a Székely Anyavárosról szóló kis füzet, amely a sorozat megszokott tartalmi és esztétikai jegyeivel mutatja be dióhéjban a város múltját, a jelenhez pedig kapaszkodót kínál azáltal, hogy ismerteti a fő látnivalókat és érinti, gerjeszti azokat a tendenciákat, amelyek meghatározhatják a jövőt.

Külön érdekessége a kiadványnak, hogy nem a szokványos módon közelít a városhoz, hanem a perifériákat mutatja be, jelen esetben a Szejke irányából közeledik, s A szemünk előtt, s mégis rejtve című írásban a jobb sorsra érdemes, kétszáz esztendős fürdőkultúrára hívja fel a figyelmet.

Városháza - Total local - Kelemen Albert rajza
Városháza – totál lokál – Kelemen Albert rajza

Többek között azt is kiemelik a szerkesztők ebben az írásban, hogy a város nem gondozza kellőképpen Orbán Balázs hagyatékát. A törvényes utódok nélkül elhalt jeles író és közéleti ember a székely népre hagyta a Szejkét, s az ottani gyógyfürdő és a borvízkút bevételéből unitárius diákokat, közhasznú programokat kívánt támogatni. A legutóbbi rendszerváltozás után a fürdő és a körülötte levő területek valós és tudatos hasznosítása elmaradt. Az egykor Udvarhelyen működő vállalatoknak átadott parcellákon szakszervezeti villák épültek az 1950 és 1985 közötti időszakban, amelyeket a gyakran jogutód nélkül megszűnt szocialista vállalatok felszámolói magukra hagytak. Az épületek egy részét bérbe vették vagy megvásárolták időközben magánszemélyek és újonnan létrejött magánvállalkozások, ám olyan jellegű átalakítások és felújítások történtek ott, amelyek magukon viselik a modern kor eklektikusan giccses és ízléstelen változatosságát. A tájidegen műanyag és színvilág mellett dudva és muhar tanyázik a romokon. Annak ellenére, hogy a legnagyobb székely síremlékének és a hozzá vezető kapusornak nagy az idegenforgalmi vonzereje, a kis fürdőhely további értékei és attrakciói kiaknázatlanok. Létrejött ugyan a Borvízmúzeum, de a szomszédságában található gyógyvizekre senki nem hívja fel a figyelmet, a mofetta nem működik, nincsen közvetlen várossal összekötő buszjárata.

Székelyudvarhely - történelmi városmag - Kelemen Albert rajza
Székelyudvarhely – történelmi városmag – Kelemen Albert rajza

Szejkefürdő kéri a skanzent!

Néhány hektáron létre lehetne hozni egy kis falumúzeumot, amely bemutathatná a történelmi Udvarhelyszék településeinek háztípusait, hiszen úgysem figyelünk oda a környéken, a hagyományos porták szép sorban mind elpusztulnak. Megépülhetne itt egy-egy sóvidéki, egy nyikómenti, egy hegyaljai, egy homoródmenti, egy nagyküküllő-menti és egy székely partiumi életszer, vagy akár több is. Turistáknak, néprajz iránt érdeklődőknek be lehetne mutatni a megmentett értékeket, élni kellene benne s véle, egyéb programokkal kitölteni.

veres_darabont

Csakhogy ahhoz akarat kell, okos politika és összefogás. Még szerencse, hogy a Székelyföldi Legendárium csapata gondozásba vett egy elhagyott villát, s azt felújítva, ott alakítja ki cégszékhelyét, ami kissé nagyzolva akár egy székelyföldi rajzfilmgyárrá terebélyesedhet egykor.

Fontos periféria a temető is

A temetőkertek a múltat kötik össze a jövendővel. Megnyugvással látjuk és nyugtázzuk Székelyudvarhelyen, hogy az elhunytak békésen megférnek egymás mellett. Az itteni cintermekben nincsen szimbolikus helyfoglalás, az emberek nagyjából abban a szerepkörben halnak el és pihennek, amelyben éltek, s magyarul mondják felettük olykor a liberát, magyarul imádkoznak az emlékezők, és nem írják át idegenek később a sírköveket. Egyelőre. Feledékenység, hanyagság azonban itt is érzékelhető, nem terjed vissza eléggé az emlékezet és a felnövekvő generációk nem ismerik méltó módon, biztos helyismerettel elődeink nyughelyeit. Még a jeles udvarhelyiek emléke is halvány olykor, méltatlanul gyengén őrzik és ápolják néhai tudós professzorok, papok, katonák, írástudók nyughelyeit. Sokat segített ezen a téren a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által kihelyezett két tábla a régi katolikus és a belvárosi református temetőben. A füzet szerkesztői is térképet készítettek, megjelöltek néhány idegenforgalmi és lokálpatrióta szempontból is fontos emlékhelyet.

Sétatér - Kelemen Albert rajza
Sétatér – Kelemen Albert rajza

Iskolákról, intézményekről, múltról, jelesekről rövid, könnyed esszészerű dolgozat készült. Gyöngyössy János rajzai mellett, itt felbukkannak Kelemen Albert grafikái is, aki szintén nem képzőművész, történelem-földrajz szakos tanár, de kisgyermekkora óta szenvedéllyel és mély empátiával, különös érzékkel rajzolja Székelyudvarhely belvárosi utcáit és hagyományos épületeit.

UDV_fuzet

A borító két belső oldalán Székelyudvarhely-térkép segít az ideérkezőnek, a címoldalon pedig a Jézus-kápolna és helyi motívumok emlékeztetik az embert, hogy éppen Székelyudvarhelyen járunk.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.