Örök nyugalomra helyezték Kertész Imrét

Kertész Imre (Fotó: Isolde Ohlbaum)
Kertész Imre (Fotó: Isolde Ohlbaum)

Csönd, nyugtalanság, szenvedés – ezek lehetnének a nagy Kertész-szavak, ezek által tudunk meg valami újat magunkról, az országunkról, a világról, istenről – mondta Esterházy Péter író a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Kertész Imre Nobel-díjas (2002) író temetésén.

“A temetés nem a vége valaminek, hanem a kezdete, a teendőinknek, amelyeket ránk hagyott a halott. Kertész Imre szövegeit újra és újra kell olvasnunk. (…) Nagy magyar író, akkor is, ha viszonya a nemzettel finoman szólva nem dráma nélküli, nem rózsás. Rögzíteni hát, ami nincs, vagyis nyugalmat találni” – fogalmazott Esterházy Péter.

A nyomasztó, kilátástalannak tűnő évtizedekben Kertész Imre volt a legszabadabb ember, akit ismertem – mondta Spiró György író pénteken Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Nobel-díjas író temetésén.

“Sötét világban adatott eszmélkednie, lámpásul Thomas Mannt, Nietschét, Camus-t és Kafkát forgatta, az ő segítségükkel lett e sivatag egyre tudatosabban önkéntes száműzöttje. Értékrendjében, noha lírai alkatúnak mondanám, a regény minden más műfajt megelőzött. Radikális következtetéseit élvezettel hallgattuk, a legsúlyosabb kérdésekről tűnődött, összerántva a különböző diszciplinák területeit” – mondta Spiró György Kertész Imréről.

A Sorstalanság című könyv
A Sorstalanság című kötet hosszas kiadói huzavona után, csak 1975-ben jelent meg a Szépirodalmi Kiadónál. Az akkor is rangosnak számító Magvető a regény kiadását több ízben is visszautasította. A Koltai Lajos által rendezett filmes változat 2005-ben – jeles magyar és külföldi színészek felvonultatásával és Ennio Morricone zenéjével – nem lett átütő siker, a kritikusok sem kedvelték egyértelműen, ám a nézők annál inkább honorálták. A Sorstalanság  2,5 milliárd forintos költségvetéssel, magyar-német-brit koprodukcióban készült

Itt megtekinthető a már súlyosan beteg író egyik utolsó televíziós interjúja. Kertésszel Friderikusz Sándor beszélgetett 2014 karácsonyán:

Idézzük fel az író emlékét a ma már klasszikusnak számító Sorstalanság (1973) című regény alapján, 2005-ben készült játékfilmmel is:

A Nobel-díjas író életének 87. évében, hosszan tartó súlyos betegség után március 31-én hunyt el Budapesten.

Kertész Imre április 22-én, péntek délután 3 órakor tartott temetési szertartásán viszonylag kevesen jelentek meg, de ott volt tisztelői és pályatársai színe-java.

A többi már utóélet és utó-kor…

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.