A székelyföldi jelképtörténeti kutatások eredményei

erdelyi_muzeum_egyesulet

Több székelyföldi helyszín után, április 20-án, szerdán, 18.00 órai kezdettel az Erdélyi Múzeum Egyesület székháza ad otthont a Székely jelképek pecséten, címerben címmel nemrég megjelent tanulmánykötet bemutatójának. Ez a kiadvány a Jelképek a Székelyföldön (2011) és a Címer és pecsét a Székelyföldön (2012) című sorozat harmadik kötete.

A kolozsvári eseményen jelen levő szerzők: Bernád Rita Magdolna levéltáros-történész, Zepeczaner Jenő és Mihály János történészek mindhárom kötetet ismertetik.

A kötetbemutatóra invitáló plakát
A kötetbemutatóra invitáló plakát

A székelység évszázados jelképeit bemutató kötetek szerzői a Székely Címer­, Pecsét­ és Zászlótörténeti Munkacsoport tagjai, a téma neves szakemberei, akik a tudományos igényeknek is megfelelő, ugyanakkor közérthetően megírt szaktanulmányaikkal jelentős mértékben hozzájárulnak a székelység által évszázadokon keresztül használt szimbólumok történetére vonatkozó ismereteink gyarapodásához.

A 2015 végén megjelent Székely jelképek pecséten, címerben c. kötetben Bernád Rita Magdolna székely püspökök címereiről és pecsétjeiről, Bicsok Zoltán csík­, gyergyó­ és kászonszéki nemesek állatalakos magánpecsétjeiről, Mihály János Székelyudvarhely város, Pál­Antal Sándor pedig Udvarhelyszék címeres pecsétjéről közöl tanulmányt. A jelenkorral két közlés foglalkozik. Szekeres Attila István a 20. századi heraldikában használt székely jelképeket vette számba, Zepeczaner Jenő pedig Hargita megyei települések új címereit mutatja be.

A kiadványsorozat a több éve folyó hazai jelképtörténeti kutatások eredményeit tartalmazza, mindhárom könyv gazdag illusztrációs anyaggal egészül ki.

A most megjelent kötet létrehozása újabb pozitív példa a szellemi-kulturális értékeink és hagyományaink ápolása érdekében a székelyföldi megyék tudományos kutatóinak összefogására.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadásában megjelent kötetek Hargita Megye Tanácsa és Kovászna Megye Tanácsa támogatásával jelentek meg.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) előadótermébe Kolozsváron (Napoca/Jókai u. 2-4.).

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.