Játsszu(n)k újra!

Csáky Zoltán és Józsa Erika 2011-ben (Fotó: www. kettospont.net)
Csáky Zoltán és Józsa Erika 2011-ben (Fotó: www. kettospont.net)

Romániában 1968 és 1972 között viszonylagos ideológiai lazulás következett be, vagy legalábbis sokan akarták azt hinni. Ez nagyjából egybe esett a varsói szerződés tagállamainak a Szovjetunió által vezetett – a „prágai tavasz“‑nak véget vetni hivatott – csehszlovákiai katonai beavatkozásától, a Román Kommunista Párt főtitkárának 1971‑ben Észak-Koreában és a Kínai Népköztársaságban tett látogatásáig terjedő időszakkal. A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban április 14-én segítenek az akkori események fő-fő résztvevői, médiamunkásai a kor hangulatának felidézésében.

A Román Rádió bukaresti magyar adása (1945), a Romániai Magyar Szó (1947), a Művelődés (1948), a Falvak (Dolgozó) Népe (1951), a Jóbarát (1950‑1967 között Pionír), a Munkásélet (1957) mellett 1969 végén kezdik sugározni a Román Televízió (bukaresti) magyar adásának műsorait, 1970‑ben pedig megalakul a Kriterion Könyvkiadó és A hét c. hetilap.

Kik népesítették be ezeket az intézményeket? Hogyan válhattak az 1969‑1970‑ben létrehozott intézmények az RKP legmagasabb rangú vezetőinek orra előtt, rövid idő alatt, a romániai magyarság egész életét jótékonyan befolyásoló szereplőjévé? Mit takart a “hazai magyar folk-pop-rock”? Milyen volt a páncélautók és fegyveres járőrök által őrzött utolsó romániai magyar rockfesztivál?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel faggatja majd vendégeit Szép Gyula, az est házigazdája 2016. április 14-én, csütörtökön, 18 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.).

Meghívott beszélgetőtársak: Boros Zoltán, Csutak István és H. Szabó Gyula. Közreműködik a Garabonciás – Wandering Magicians együttes és kolozsvári barátai.

A Táltos együttes 1984-es nagylemeze. Ez már amolyan utórezgés volt...
A Táltos együttes 1984-es nagylemeze. Ez már amolyan utórezgés volt…

Az est keretében vetítésre kerül egy rövid összeállítás a Játsszuk újra! c. műsorból, amelyet a Román Televízió bukaresti magyar szerkesztősége készített Boros Zoltánnal és Csutak Istvánnal (Garabonciás).

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!

EMKE_logohttp://www.emke.ro
http://www.facebook.com/emkegyorkoshaz

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.