A hagyományos székelyföldi építészet esélyei a 21. században

Régi idők tanúja (Farkas Antal felvétele)
Régi idők tanúja (Farkas Antal felvétele)

Tanácskozást szervez az Élő Székelyföld Munkacsoport Székelyudvarhelyen, 2016. április 14-én, 10.00 és 16.00 óra között, a Gondűző Étterem és Szálloda konferenciatermében. Ez alkalommal a vidéki és városi civil szervezetek, lelkészek, egyházi gondnokok, vállalkozók, közbirtokossági szakemberek, építészek, elkötelezett értelmiségiek értekeznek majd arról, hogy miként menthető meg egy-egy falusi jellegű település építésze összképe.

Székelydálya, 2015 jabuárjában... (Fotó: Simó Márton)
Székelydálya, 2015 januárjában… (Fotó: Simó Márton)

A három részből álló kis konferencia első szakaszában működő és megvalósult programok mutatkoznak be (többek között az Élő Székelyföld Munkacsoport, Élő Szövet Alapítvány, Civitas Alapítvány, Oroszhegy Község Önkormányzata); a második részben olyan vállalkozások és szolgáltatók képviselői szólalnak meg, amelyeknek közvetlen ráhatása van az építkezési kultúrára (Melinda-cégcsoport, ColorMetal Kft., BenGlass Kft.); végül a Tamási Áron Közművelődési Egylet munkatársa, a Sótörő Egyesület, az Atyhai Közbirtokosság, a homoródújfalusi és a homoródszentpáli unitárius egyházközség képviselői vázolnak fel egy-egy olyan célkitűzést, amelyet ebben az évben kívánnak megvalósítani.

Sajtótájékoztató (Szabó Károly felvétele)
Sajtótájékoztató (Szabó Károly felvétele)

Ez az alkalom ötletbörze és workshop is egyúttal, ahol akár jövőre vonatkozó partnerségek is létrejöhetnek. A program az ÉPÍTÉSről szól. A szervezők a továbbgondolás és a cselekvés jegyében kívánnak előrelépni. Főként a közösségi kezdeményezések lehetnek érdekesek, és kiemelten fontos a kalákaszellem feltámasztása, erősítése is.

A konferencia nyitott minden érdeklődő számára. Más településekről érkezők – kedvezményes áron – ebédet, illetve szállást igényelhetnek a Gondűző recepcióján. Telefon: (+4)0731-021455.

Az egykori Czímeres-kocsma. Egyébként az épület áll, a berendezése megvan, csak éppenséggel nem működik benne a vendéglátós vállalkozó (Fotó: Farkas Antal)
Az egykori Czímeres-kocsma. Egyébként az épület ma is áll, a berendezése megvan, csak éppenséggel nem működik benne a vendéglátós vállalkozó, Gyöngyössy János ma főállású “történeti grafikus” (Fotó: Farkas Antal)

A http://www.eloszekelyfold.com portálon folyamatosan olvashatók mozgalmunkról és a Székelyföldről szóló friss információk. A konferencia tartalmára vonatkozó részletes információkkal a következő napokban még jelentkezünk.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.