Kettős kötetbemutató a Bernády-házban

A_szekelyek_tortenete_2 001

A székelység története javított, második kiadását és a Székely jelképek pecséten, címerben kötetet mutatja be Marosvásárhelyen a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. A kettős kötetbemutatón kedden, április 12-én 17.00 órakor a marosvásárhelyi Bernády-házban a szerzőcsapat is képviselteti magát.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által kiadott A székelység története második, javított változata hiánycikknek számító könyv, amelyet diákoknak és felnőtteknek egyaránt ajánlunk. Ferencz S. Alpár, Forró Albert, Hermann Gusztáv Mihály, Kádár Gyula, Mihály János, Novák Csaba Zoltán, Novák Károly István, Orbán Zsolt, Sepsiszéki Nagy Balázs, Sófalvi András és Sztáncsuj Sándor József történészek a leírásokban a Székelyföld eseményeit szinte napjainkig követik.

Az új kiadásban a könyv végén általános könyvészetet talál az olvasó, hogy az őt érdeklő témákat alaposabban megismerhesse, illetve a fejezetek végén az arra a részre vonatkozó szakirodalmat tüntették fel a szerzők. A történeti részekhez könyv- és filmajánló tartozik. Az előző kiadáshoz képest bővült az illusztrációs anyag is, amelyet Gyöngyössy János készített.

A Székely jelképek pecséten, címerben című kötet a székelység évszázados jelképeit ismerteti. Szerzői a Székely Címer­, Pecsét­ és Zászlótörténeti Munkacsoport tagjai, a téma neves szakemberei, akik a tudományos igényeknek is megfelelő, ugyanakkor közérthetően megírt szaktanulmányaikkal jelentős mértékben hozzájárulnak a székelység által évszázadokon keresztül használt szimbólumok történetére vonatkozó ismereteink gyarapodásához. Dr. Bernád Rita Magdolna székely püspökök címereiről és pecsétjeiről, Bicsok Zoltán csík-­, gyergyó-­ és kászonszéki nemesek állatalakos magánpecsétjeiről, Mihály János Székelyudvarhely város, dr. Pál­ Antal Sándor pedig Udvarhelyszék címeres pecsétjéről közöl tanulmányt. A jelenkorral két közlés foglalkozik: dr. Szekeres Attila István a 20. századi heraldikában használt székely jelképeket vette számba, Zepeczáner Jenő pedig Hargita megyei települések új címereit mutatja be. A könyv gazdag illusztrációs anyaggal egészül ki.

Mindkét kötet létrejöttét Hargita Megye Tanácsa és Kovászna Megye Tanácsa támogatta. A kiadványok a helyszínen megvásárolhatók, dedikáltathatók.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.