Díjat adnak át Balla doktor úrnak

Dr. Balla Árpád
Dr. Balla Árpád

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság minden évben jutalmazza a népegészségügy terén kiemelkedő munkát végző orvosokat. Ebben az évben a díjat dr. Balla Árpád, gyermekgyógyász főorvos veheti át. A díj átadására kedden, április 5-én 13.00 órakor kerül sor a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.

A Pápai Páris Ferenc Alapítvány díjátadóján, 2015. szeptember 12-én (Fotó: csikszereda.gov.hu)
A Pápai Páriz Ferenc Alapítvány díjátadóján 2015. szeptember 12-én (Fotó: csikszereda.gov.hu)

Dr. Balla Árpád 1932. április 18-án született Brassóban. 1960-tól nyugdíjazásáig, 2002-ig, a székelyudvarhelyi kórház gyermekgyógyászati osztályán dolgozott, 1982-től osztályvezető főorvos, néhány évig rendelőintézet-vezető főorvos (1964–1968), kórház-aligazgató (1968–1972), az Egészségügyi Líceum igazgatója (1974–1982 és 1990–1991). Gazdag tudományos munkássága széleskörűen ismert, 1978-tól az orvostudomány doktora. Disszertációjának címe: A magnézium szerepe a csecsemőkori rachitisben és a rachitises anaemiában (kísérleti és klinikai tanulmány). 1980-tól az elsőfokú tanári címet is elnyerte. Nevéhez fűződik az első romániai magnézium-szimpózium megszervezése (1976).

Hosszú pályafutása során több mint 300 tudományos előadást tartott hazai és nemzetközi tudományos fórumokon, mintegy 150 tudományos dolgozata jelent meg. Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, illetve alapítója.

A jeles gyermekgyógyász munkásságáért a közelmúltban a Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetést vehette át Áder Jánostól, Magyarország köztársasági elnökétől. Tevékenységét már korábban is számos szakmai díjjal elismerték: 2006­-ban életművéért tüntették ki, neki ítélték az akkori év Generis-­díját.

A brassói születésű orvos munkájának elismeréseképpen 2011-ben megkapta Székelyudvarhely városának kulcsát, annak elismeréséül, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett a város közegészségügyében és a közművelődés terén kifejtett munkában.

2007-ben könyvet adott ki, Számadás – 50 év a gyermekgyógyászat szolgálatában címmel. Nyugdíjba vonulása után még 10 évig aktívan rendelt a gyermekgyógyász, jelenleg a Székelyudvarhelyen évente megtartott családorvosi továbbképző konferencia megszervezésén dolgozik. Balla doktor ugyanakkor a Pápai Páriz Ferenc Alapítvány alapítója is, amelynek céljai között szerepel az orvosok, gyógyszerészek folyamatos szakmai továbbképzésének segítése, munkájának elismerése.

A Pápai Páriz Ferenc díj emlékéremből és kísérő oklevélből áll, illetve pénzjutalmat foglal magába. Az emlékérem 10 cm átmérőjű bronzplakett, amelynek első lapján a névadó portréja, hátlapján az alapító neve és az alapítás dátuma látható. Alkotója Sántha Csaba szobrászművész
A Pápai Páriz Ferenc-díj emlékéremből és kísérő oklevélből áll, illetve jelentős pénzjutalmat foglal magába. Az emlékérem 10 cm átmérőjű bronzplakett, amelynek előlapján a névadó portréja, hátlapján az alapító neve és az alapítás dátuma látható. Alkotója Sántha Csaba szobrászművész

www.papaialapitvany.org

Ezzel a mostani díjjal folytatódik a rendkívülien gazdag és sokoldalú életút hivatalos elismerésekkel való jutalmazása.

Nagyálmos Ildikó/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s