Székelyföldön vetítik a Saul fiát

A film plakátja
A film plakátja

Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön is megtekinthetik a mozirajongók Nemes Jeles László, Saul fia című, Oscar díjjal is kitüntetett filmjét. A sepsiszentgyörgyi előadásra április 4-én, míg a székelyudvarhelyire április 5-én, kedden 18.00 és 20.00 órától, a Stúdió Mozi (Digital 3) termében kerül sor.

Székelyudvarhelyen a jegyek ára egységesen 12 lej, melyek elővételben megválthatók a Városi Könyvtár kölcsönző részlegén naponta, 9.00 és 20.00 óra között.

A filmet a Transilvania Film forgalmazza. A bemutatóra Marosvásárhelyen került sor. Egyébként a Saul fia válhat a legnézettebb magyar filmmé a romániai mozikban azt követően, hogy március 18 óta immár több mint 7500-an nézték meg.

A Cinemagia.ro által közölt adatok szerint az Oscar-díj révén világhírűvé vált magyar filmet a bemutatása utáni első hétvégén több mint 6400-an látták. A Saul fia így a 11. helyen áll a romániai országos listán a jegybevételek alapján.

“A filmet forgalmazó Transilvania Film városokra lebontva is tett közzé nézettségi adatokat egy közösségi oldalon. Ezek szerint Kolozsváron volt a legnagyobb érdeklődés a film iránt, az erdélyi városban több mint 2260 néző volt kíváncsi a legújabb Oscar-díjas magyar filmre. Második helyen Marosvásárhely áll, ahol több mint ezren nézték meg.

A Filmtett.ro szerint a Fehér Isten volt a legutóbbi magyar film, amely tavaly bekerült a romániai mozikba. A Mundruczó Kornél által rendezett alkotásnak 3400 nézője volt.

Az elmúlt tizenöt évben összesen tizenöt magyar filmet vetítettek romániai filmszínházakban a Saul fiával együtt. A legnagyobb nézettségűnek a 2002-ben bemutatott Valami Amerika bizonyult, amelyet csaknem 8250-en láttak – írta a Filmtett.ro. Ezt a nézettségi adatot azonban a Saul fia várhatóan meghaladja, tekintettel arra, hogy még egy hete sem vetítik a mozikban.

A cinemagia.ro statisztikája szerint a moziknak országos szinten egy hét alatt általában 200-290 ezer nézőjük van” – olvassuk az MTI közleményében.

A Székelyföldön – Marosvásárhely kivételével – jószerével nem is működnek állandó filmszínházak. Helyenként ugyan vannak megfelelően felszerelt helyiségek, de mintegy tíz év óta az állami filmforgalmazó, az anyagi gondokkal küzködő Romaniafilm levonult a területről, az üzemeltető cég (RADEF) pedig eladta a termeket, bizonyos esetekben visszaszolgáltatta az egykori tulajdonosoknak, illetve felajánlotta a települési önkormányzatoknak.

Ma filmklubok, alkalmi vetítések, autósmozik, túrnék formájában próbálják kiszolgálni a közösségi mozi-élményt igénylő székelyföldi közönséget.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.