A magyar kultúra tegnap, ma, holnap

Dr. Takaró Mihály író, irodalomtörténész (Forrás: www.takaromihaly.hu)
Dr. Takaró Mihály író, irodalomtörténész (Forrás: http://www.takaromihaly.hu)

Takaró Mihály író, irodalomtörténész nem ismeretlen a székelyföldi emberek számára. Különböző folyóiratokban, televíziós műsorokban, konferenciákon, kávéházi beszélgetéseken és vitákon van jelen immár évtizedek óta. A székelyudvarhelyi irodalomkedvelők március 29-én, 18.00 órától kezdődően, a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának dísztermében (Márton Áron tér 4.) találkozhatnak a jeles irodalmárral.

Általános- és középiskolai tanulmányai elvégzése után első diplomáját Pécsett szerezte, a JPTE tanárképző magyar-ének szakán. Középiskolai tanári diplomát 1982-ben szerzett, a debreceni KLTE BTK magyar szakán. 1978-tól a budapesti Kossuth Lajos Gimnáziumban tanított 1995-ig. 1993-tól 2004-ig az OKSZI főmunkatársaként a magyar nyelv és irodalom országos tantárgygondozója volt. 1993. januárja óta a magyar irodalom OKTV bizottság ügyvezetői-elnöki teendőit is ellátja. 1996-ban három szerzőtársával együtt elkészítették a négy kötetes, új koncepción alapuló érettségi szöveggyűjteményt. 1995-től 2002-ig szerkesztőbizottsági tagja volt a Magyar című tantárgypedagógiai lapnak. Több mint 100 iskolai egyedi tantervet és számos helyi tantervet bírált 1995 óta. 1995-ben elkészítette, 1999-ben átdolgozta az érettségi útmutatót magyar nyelv és irodalomból. Több mint húsz éve lát el érettségi elnöki feladatokat. 1999-től 2004-ig a Budapest Lónyay utcai Református Gimnáziumban egyetemi gyakorlatvezető tanárként dolgozott. 2004-től 2009-ig a Budapest Fasori Gimnáziumban oktatott. 2009 és 2014 között a vecsési Petőfi Sándor Katolikus Gimnázium tanára volt. A Károli Gáspár Református Egyetemen 2000-2004-ig oktatóként, 2004-2005-ben egyetemi adjunktusként tanított eszmetörténetet és irodalmat. 2002-2005-ig a Felsőoktatási Felvételi Tételkészítő Bizottságban a tanító- és tanárképző főiskolák felvételi feladatlapjait készítette. 2004 őszén szerezte meg az emelt szintű érettségi elnöki képesítést. 2005 júniusában szerezte harmadik diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás vezető és menedzser szakán. 2007-2008-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészettudományi karán oktatott. 2014 szeptembere óta a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának Színészmester szakán egyetemi oktató. Jelenleg az Oktatási Hivatal külső munkatársa, a Magyar Írószövetség választmányának tagja. 2012-ben egyéni kezdeményezésére került be az új Nemzeti Alaptantervbe Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Szabó Dezső és Nyirő József. A Százak Tanácsának külső tagja.

Megjelent művei: Érettségi szöveggyűjtemény (1996); A XX. Század első felének nem nyugatos irodalma (távoktatási tankönyv). Apertus Kiadó, Budapest, 2003; Kánaán felé (verseskötet). Püski Kiadó, Budapest, 2004; Wass Albert regényeinek világa. Masszi Kiadó, Budapest, 2004; Wass Albert igazsága (monográfia) Szabad Tér Kiadó, Budapest, 2004 (társszerzők: Raffay Ernő, Vekov Károly); Wass Albert: Voltam – kiadatlan és befejezetlen önéletrajzi regényének alkotó szerkesztése, befejezése. Szabad Tér Kiadó, Budapest, 2005; Wass Albert titkai. Szabad Tér Kiadó, Budapest, 2006; Csönd-parázson szóforgácsok (verskötet). Masszi Kiadó, Budapest, 2007; Jeruzsálemi hétvége (verskötet). Püski Kiadó, Budapest, 2013.

Ez a kulturális program a rendezvényszervezést kiválóan gyakorló és a kultúra mások által perifériára szorított értékeire is figyelő

Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) és az Orbán Balázs Akadémia szervezésében valósul meg. Az előadás része az NSKI által kezdeményezett előadássorozatnak.

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.