Olajszentelés Gyulafehérváron

Olajszentelés a székesegyházban
Olajszentelés a székesegyházban

Mint minden évben nagy csütörtökön, idén is olaj- és krizma-szentelő misét tartottak a Gyulafehérvári Főegyházmegye központjában. A több mint egy évezrede alapított érseki székesegyházban most is ministránsokból, középiskolásokból, hitoktatókból, teológiai hallgatókból álló tömeg jelent meg, hogy részt vegyen a világi papság és az erdélyi szerzetesrendek képviselőivel közösen – száznál több pappal és lelkésszel – a Jakubiny György érsek atya által celebrált szentmisén. 

A szentmisét követően egy templomtörténeti ismertető hangzott el az érdeklődő zarándokok számára, a szeminárium hallgatóinak vezetésével kripta- és várlátogatásra, valamint a püspöki múzeum meglátogatásra került sor.

Minden Gyulafehérvárra való látogatás hatalmas történelmi lecke is, hiszen itt minden egyes kőből emlékek sugároznak, olyan események idéződnek fel, amelyek elődeink életét és a mi sorsunkat is meghatározták, s minden valószínűség szerint az utánunk következő generációkra is nagy hatással fognak majd lenni. Ide csak látó szemmel, nyitott füllel és maximálisra ajzott érzékszervekkel érdemes eljönni, hogy a nem látható és nem hallható részleteket is érzékelhessünk.

Walkür

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.