Erdélyben turnézik a Parapács Zenekar

A Parapács Zenekar
A Parapács Zenekar tagjai: Puskó Márton prímás, Dragony Gábor brácsás, Vojtonovszki Sábdor bőgős és Fekete Krisztián cimbalmos

A Parapács Zenekar, a 2012-es Fölszállott a páva zenekari kategóriájának győztese, április 7-én erdélyi turnéra indul. A turné célja, hogy az általuk művelt és képviselt felvidéki muzsikát megismertessék az erdélyi közönséggel is, illetve ízelítőt adjanak belőle.

A turné helyszínei Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Szentegyháza és Nagyvárad. Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön táncház követi koncertjeiket, közösen a Kedves és a Heveder zenekarokkal, Nagyváradon pedig a helyi gyerekek számára készülnek ismeretterjesztő műsorral. A sepsiszentgyörgyi fellépés szervezője a Hagyományok Háza. A zenekar vendégei Agócs Gergely és Kubinyi Júlia.

parapacs_2

A Parapács név az erdélyi magyar tájnyelvekben ügyes, talpraesett, jó beszédű embert jelent. Az ő világukban, (s ahogy ők maguk emlegetik: „a mi időnkben”) a falu életének elmaradhatatlan eseményei voltak a rendszeresen megszervezett táncalkalmak, bálok, ahol az emberek kiénekelhették örömüket, feledhették bánatukat, megtalálhatták szerelmüket és kedvükre múlathatták az időt. A falvak muzsikusai – sokszor az egész napos kemény munka után – nem törődve a fáradtsággal, hajnalig húzták a talp alá valót. A népzene hagyományőrző mesterei önkifejező és érzelemdús, olykor elképesztően virtuóz játékmódjuk miatt példaképeinké váltak. De nem csak tehetségükért, szorgalmukért és kitartásukért nézünk fel rájuk, hiszen muzsikájukban nagyapáink örökségének az anyagiaknál fontosabb, megfoghatatlan szeleteit őrizték meg nekünk.
2007 nyarán döntöttük el Dragony Gábor barátommal (a zenekar brácsásával) hogy összehozunk egy vonós bandát. Akkor még mindketten Nyíregyházán tanultunk, de a zenekar székhelye szülőfalum, Tállya lett. 2010 augusztusában nyerte el a zenekar a mai formáját, amikor csatlakozott hozzánk Pusko Márton prímás és Fekete Krisztián cimbalmos. Egy zenekar legmeghatározóbb személyisége a prímás, és az ő muzsikája. Márton a Felvidéki Tornalján nevelkedett és ő is azon szerencsés zenészek közé tartozik, aki még személyesen tudtak tanulni a népzene hagyományőrző mestereitől. Ilyen volt például az abaújszinai Potta Géza „Gatyo”, vagy az alsókálosai Molnár Géza „Sandrík”. Marci tudása és tapasztalatai a felvidéki muzsika terén jó alapot biztosítottak a Bëbocsātlak című lemezünk elkészítéséhez. Ennek keretében is azt tartjuk legfőbb feladatunknak, hogy a népzene mulattató, és a néphagyományok közösségteremtő funkcióját átmentsük a saját „mi időnk” világába. Kicsiknek – nagyoknak koncertjeinken, táncházainkban, vagy lemezeinken felidézni az „ő idejüket”, s benne a legelőszélen mulató pásztorok estéinek, vagy éppen padkaporos pajták báljainak hangulatát – írja a zenekarról Vojtonovszki Sándor.

A turné állomásai:

Székelyudvarhely – 2016. április 7.
18.00 óra: Bebocsájtlak – lemezbemutató koncert, majd táncház, helyszín: Művelődési Ház
Sepsiszentgyörgy – 2016. április 8-9.
Április 8., péntek
18.00 óra: Bebocsájtlak – lemezbemutató koncert, helyszíne a Székely Nemzeti Múzeum Bartók terme
21.00 óra: Táncház, helyszíne a Tamási Áron Színház előcsarnoka
Április 9., szombat
18.00 óra: Rendhagyó zeneóra, helyszíne a Háromszék Táncstúdió
20.30 óra: Folkkocsma, helyszíne a Hostel Sörkert
Szentegyháza – 2016. április 10.
19.00 óra: Bebocsájtlak – lemezbemutató koncert, helyszíne a Gábor Áron Művelődési Ház
21.00 óra: Táncház
Nagyvárad – 2016. április 11.
17.00 órától koncert, 18:00 órától: Rendhagyó zeneóra, helyszíne a Csillagocska Alapítvány székhelye

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.