Harmadszor is úton a Mediawawe

mail_fejlec

Új tematikával, összesen negyvenhat, az interneten megtekinthető alkotással március 1-én elindult, a Mediawave “Úton” Online Filmfesztiválja. A filmekre március 31-ig lehet szavazni.

Amikor 2014-ben felmerült az ÚTON / ON THE ROAD kategória ötlete, sokféle megközelítésre gondoltak a szervezők. Erősen foglalkoztatta a kezdeményezőket a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népek (cigányok és más nomád, természeti csoportok), egyének és speciális közösségeik (csavargók, hippik), ilyen-olyan okok miatt helyüket kereső menekültek sorsa, lehetőségei. De ugyanúgy felrémlettek különböző szellemi utak, amelyeket művészek, tudósok vagy akár átlagemberek tesznek/tehetnek meg.

Már a tavalyelőtti debütálás alkalmával is nagy meglepetés volt, hogy a filmes alkotók milyen sokféleképpen értelmezik e kategóriát. Az előzsűri ezúttal tematikus blokkokba válogatta a versenybe kerülő ÚTON filmeket, segítve a közönséget az eligazodásban. A beválogatott filmek alkotói szívesen adtak engedélyt az Online vetítésre, és ezzel egy erős, színes, változatos mezőny alakult ki, melyben nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum és animációs filmek egyaránt megtekinthetők.

Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy az Online Nemzetközi Filmverseny nem azonos a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál “klasszikus” nemzetközi és magyar filmversenyével. Van néhány film, mely mindkét versenyben bemutatásra kerül, ezeket jelöljük a filmek adatlapján!

Pár érdekesség, amely talán segítheti a lapozgatást a filmek között és tovább árnyalhatja az egyes műfajokon belüli tematikus tagozódásokat:

A “Harcosok Útja” cím alá háborúban illetve a fiatalok mindennapi küzdelmeivel foglalkozó filmek kerültek.

A “Nők útja” párkapcsolattal, önmegvalósítással, betegséggel küzdő vagy kisebbségben élő női sorsokat tár elénk.

Az “Útközben” kategóriában azok az alkotások tekinthetők meg, ahol hétköznapi emberek a munkahelyből, életmódból adódóan utaznak nap mint nap, a kíváncsiság hajszolja őket vagy pedig hazájukat elhagyni kényszerülve kelnek útra.

Az “Édes Otthon” elnevezés nem igényel különösebb magyarázatot: a filmek különböző otthonokat, hazákat mutatnak be, melyekben hegyvidéki kínaiak, török rokkant munkás, grúz elhagyatott hegyi falu lakói, etióp muzsikusok élik hol küzdelmes hol boldogsággal teli mindennapjaikat.

“Sosem tudhatod” – hogy mit hoz a jövő. Erről szólnak az e válogatásban szereplő filmek.

Az online verseny nyertes alkotásai megtekinthetők lesznek a MEDIAWAVE klasszikus filmfesztiválján, április 27. és május 1. között.

Az online fesztivál filmjei eredeti nyelven, angol felirattal tekinthetők meg!

A nemzetközi filmek közül azonban sok szöveg nélküli vagy minimális beszédet tartalmaz, ezért angol nyelvtudás nélkül is megérthető! Több esetben a filmes formanyelv vizuális építkezése is segít, valamint a lejátszófelület alatt található szinopszis, azaz a film rövid tartalma is eligazodást nyújthat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.