Udvarhelyszék településtörténete a középkorban

Sófalvi András régész
Sófalvi András régész (Fotó: Simó Márton)

Sófalvi András, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régésze lesz az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályának vendége. Az utóbbi hónapokban több fiatal kutatót hívtak meg az EME vezetői, hogy beszámolókat tartsanak az utóbbi időszakban elért tudományos eredményeikről. Sófalvi harmadik ebben a sorban. Korábban Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze mutatkozott be a csíki településeken végzett ásatások kapcsán, illetve Sántha Attila költő, aki filológusi és nyelvészi eszközökkel kutatott régi dokumentumokban, azzal a feltett szándékkal, hogy bemutasson bizonyos összefüggéseket és magyarázatot adjon a székelyek történetében mindeddig tisztázatlan kérdésekre.

Ez az egyre érettebb és felkészültebb tudós-generáció fokozatosan felülírja az akadémista sztereotípiákat és teljesen más távlatokat nyit az újabb kutatások fényében.

Sófalvi András az utóbbi évtizedekben általa vezetett ásatások régészeti eredményei alapján értelmezi újra mindazt, amit a hajdani Udvarhelyszék településhálózatának és egyházszervezetének kialakulásáról, a vármegyei előzményekről, a székelyek itteni megtelepedésének időpontjáról és körülményeiről eddig tudni véltünk.

Az előadásra 2016. március 21-én, hétfőn 18.00 órától kezdődően kerül sor az EME-előadótermében (Kolozsvár, Jókai/Napoca u. 2. sz.).

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.