Lélekdarabkák a térben

Karácsony Ernő egy 2004-ben készült felvételen (Forrás: uh.ro)
Karácsony Ernő egy 2004-ben készült felvételen (Forrás: uh.ro)

Hogy korai-e ez a retrospektív kiállítás, az most már nem kérdés. Tény. Ez van. Alakulhatott volna úgy is, hogy mi együtt, többen vagy kevesebben, Udvarhelyen, esetleg más városban, Ernővel együtt is részt vehettünk volna az 50., 60. vagy akár a 100. egyéni tárlatán. Ünnepelhettük volna 50. vagy 60., esetleg 100. születésnapját is a művésznek, de immár egy éve tudjuk, hogy ennyi fért bele a gyötrelmes életútba, amely mindössze negyvenhét esztendőt foglal magába. Vigasztaló az, hogy ebből a negyvenhét évből nagyjából harminc mégiscsak az alkotás jegyében telt el.

kozonsegMárcius 19-én, péntek este nyílott meg Karácsony Ernő Lélekdarabkák című retrospektív kiállítása. A tárlat anyaga Tamás György jogász, a festő barátja, műveinek gyűjtője és Tarisznyás Csilla, az élettárs jóvoltából gyűlt össze erdélyi magángyűjteményekből.

“Ezzel a mintegy 25 képpel igyekeztünk felidézni és felvillantani Karácsony Ernő művészetét, majd a baráti emlékezet által megidézni emlékét, nagyszerű, ám olykor esendő alakját, varázslatos és démonokkal küszködő lényét” – mondotta Tamás György.

Tamás György jogász, műgyűjtő, a festő barátja
Tamás György jogász, műgyűjtő, a festő barátja

Több száz alkotásból válogatott, hiszen arra törekedett, hogy korai alkotások is legyenek. Az első munka 1985-ből származik, portrék, tájképek, grafikák, olaj- és akrilfestmények egyaránt találhatók a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Látvány- és Hangzóanyag Tárában megnyitott kiállításon.

László Zita előadás közben
László Zita előadás közben

A Székelyudvarhelyről induló László Zita színművésznő, a szatmári Harag György Társulat tagja, író- és költőbarátok, illetve klasszikus és kortárs költők munkáival, egy alkalomhoz illő irodalmi összeállítással segítette az emlékezést. A megzenésített verseket Hencz József zeneszerző és Hencz Márk kísérte. Szilágyi Domokos,Weöres Sándor, Hervay Gizella, Nagyálmos Ildikó, Majtényi Erik, Nagy László, Bágyi Bencze Jakab és Szabó Lőrinc versek, illetve versrészletek, barátok szavai, méltatások részletei hangzottak el, Bágyi Bencze Jakab, Nagyálmos Ildikó, Ipó Ildikó visszaemlékezéseiből, illetve a festő halálakor megjelent nekrológokból idézett a művésznő.

Tarisznyás Csilla (köépen)
Tarisznyás Csilla – középen (Szabó Károly felvételei)

Karácsony Ernő, mivel nem illeszkedett egyetlen művészeti irányzathoz sem, hamar kialakította sajátos stílusát, amely összetéveszthetetlen volt. Kiválóan rajzolt, de főként olajképei viselik az igazi stílusjegyeket. Nyers színeket használt, amelyeket durva ecsetkezeléssel hordott vászonra vagy farostlemezre. Szürrealista víziók uralták nonfiguratív képeit, de figurális alkotásain ott az a sajátos expresszionista nyugtalanság, amely vitathatatlanul az övé. Munkásságának vörös-, sárga-, kék-korszakai voltak. Sajátosan furcsa látomásai olykor tájak, belső vívódások leképeződései, amelyeken sejthető az a küzdelem, amelyet bensőjében hordozott. Kellően nyugodt/ vagy éppenséggel másképp nyugtalan pillanataiban képes volt kimagaslóan igényes portrék készítésére, szénnel, vagy éppen vegyes technikát használva, olyan tájképek, kompozíciók megalkotására, amelyek kitüremkednek a nonfiguratív alkotások közül, magyarázatul szolgálva, értelmezve, bővítve, illetve kiegészítve az életművet, amely torzóként vált így a pálya lezárulását követően egésszé.

Karácsony Ernő képzőművész (Székelyudvarhely, 1968. január 18. – Székelyudvarhely, 2015. január 27.)  rövid élete legnagyobb részében Székelyudvarhelyen élt és dolgozott. Magyarörmény családban nőtt fel, amelynek több nemzedéke adott már tehetséges, a Székelyföld kultúráját öregbítő egyéniséget. Számos egyéni tárlattal jelentkezett a legkülönbözőbb helyszíneken, idehaza és külföldön egyaránt kedvelték és ismerték munkáit, összetéveszthetetlen stílusát. Műveit közgyűjtemények és magánemberek őrzik a világ legkülönbözőbb országaiban.

Kapcsolódó írások: Karácsony Enő haláláraA test és lélek kínjai mellett is alkotottPénzét szabadságra pazaroltaKarácsony Ernő hiányzott kiállítása megnyitójárólS-a stins un pictor armean.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.