A székelység ma nem szabad

Ünneplők a Jézus Szent Szíve templom előtti téren
Ünneplők a Jézus Szent Szíve templom előtti téren

Ezt a szomorú tényt állapították meg a szentegyházi ünnepségen felszólaló szónokok. A visszarendeződés és a kincstári terror ellenére is méltóságteljesen, a hagyományokhoz híven ünnepeltek. Szentegyházán két ünnepet ülnek március 15-én. Pontosabban: összekötik a városi eseményeket a falusival.

Polgármesteri eligazítás az ünnepség kezdetén
Polgármesteri eligazítás az ünnepség kezdetén

Déli egy órakor a szentkeresztbányai Jézus Szent Szíve plébániatemplomban volt szentmise, ezt szabadtéri ünnepség követte, amelyen beszédek hangzottak el, majd azt koszorúzás a hősök emlékművénél, és végül térzene zárta a program városi részét. Délután négy órakor a szentegyházasfalusi Szent András templomban tartottak misét, szintén a Hagyományőrző Huszáregyesület, a helyi fúvószenekar, a város vezetői és a helyi politikai, valamint civil szervezetek képviselőinek jelenlétében.

Szecsete László plébános celebrálta az ünnepi szentmisét
Szecsete László plébános celebrálta az ünnepi szentmisét

A szentegyházi eseménysort este nyolc órától kezdődően a Gyermekfilharmónia és a Huszáregyesület közös koncertje zárta a Bartók Béla Művelődési Házban.

DSCN6475

Az egy órakor kezdődő szentmisén Szecsete László plébános a láng őrzőiről beszélt. Szentírási és irodalmi példákon haladva közeledett a jelenhez, amely nem épp a legrózsásabb, de mindig van remény – mondotta – a magyar nép és a székelység sokkal nehezebb helyzetekből is képes volt talpra állni, tatár-és törökdúlás után, aztán kiszabadult a sas karmai közül és túllépett a horogkereszt és a vörös csillag árnyékán is. Mintha a lelkész szavait folytatná, úgy beszélt pár perccel később Nagy Eszter tanárnő és Rusz Sándor polgármester is. Mindkét szónok szavaiból az aggódást, a csodálkozással vegyes döbbentet lehetett kihallani, hiszen mindannyian tanúi voltunk és vagyunk vezetőink meghurcolásának.

Nagy Eszter tanárnő jól szerkesztett és őszinte, sallangoktól mentes beszédet mondott
Nagy Eszter tanárnő jól szerkesztett és őszinte, sallangoktól mentes beszédet mondott

És ez a sorozat nem biztos, hogy véget ért, újabb és újabb hullámokban érnek minket a negatív hatások a román hatalom részéről, amelynek – úgy látszik – ma sem érdeke az erdélyi magyarok és a székelyek kivívott jogainak a tiszteletben tartása.

DSCN6496Ebben az országban időnként elfelejtődnek a jogok. A különböző szervek és hivatalok képesek már-már nevetséges és nagyon átlátszó jogficamokkal nehezíteni a helyzetünket. Sok tekintetben az 1989 előtti állapotok köszönnek vissza a közéletben, mintha a kommunista diktátor szelleme élne az államhatalom avítt struktúráiban, amelyeket álcázva, sikerült átmenteni az Európai Unióba.

Rusz Sándor polgármester
Rusz Sándor polgármester

A választási év válaszutat is jelent, úgy kell most egymásra és jogainkra figyelnünk, hogy valahogyan véget vethessünk ennek az áldatlan állapotnak. Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Gáll Hajnalka konzul Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének üzenetét olvasta fel.

DSCN6534„A ’48-as magyarság határozottan és bátran állt ki a nemzet követelései mellett, császári önkény helyett felelős minisztériumot és törvény előtti egyenlőséget, a pénzügyi függés helyett nemzeti bankot, az elnyomás helyett szabadságot kívánt. Tudta, hogy a szabadság és a függetlenség nem kívülről ránk szabott ruha, hanem belülről épül kifelé, mint almára a héj, csigára a ház, ezért az itt honos gondolatokból és a magyar szabadságvágyból épített hazát magának.

Gáll Hajnalka konzul
Gáll Hajnalka konzul

Törvényeinket, mindennapi gondolatainkat ma is ehhez akarjuk igazítani, amit számunkra jelent a szabadság itt, ebben a Kárpátok által koszorúzott medencében. Ma is megragadunk minden lehetőséget, hogy elérjük, senki sem vitathassa nemzeti szimbólumainkat, senki sem kérdőjelezhesse meg alkotmányos jogainkat, senki se vehesse el tőlünk iskoláinkat, senki sem sorozhassa be és küldhesse idegen háborúba fiainkat. Úgy akarjuk szolgálni a magyar szabadság és megmaradás ügyét, ahogyan a márciusi ifjaktól tanultuk. Egy szívvel, egy lélekkel, egy akarattal. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza” – áll Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke üzenetében.

DSCN6518

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.