A mély empátia bizonyítékai a képek

Danis János a kiállítás megnyitóján
Danis János a kiállítás megnyitóján

A jó fotográfusnak kiváló anatómiai ismeretekre, léleklátásra és gyakorlatra van szüksége, birtokában kell lennie annak a tudásnak, amellyel uralja és használja a rendelkezésre álló technikát – valahogy így foglalhatók össze azok a gondolatok, amelyeket Elekes Gyula fogalmazott meg Székelyudvarhelyen Danis János Élet-Képek címet viselő kiállítása megnyitásakor elhangzott beszédében. A fotográfus mindezeket magas szinten ismeri. És van egy láthatatlan, különleges érzéke is, amellyel megérzi, sőt lehetővé teszi a kép születését.

Danis János: Őszi reggel Remetén (I. díjat nyert a II. Biatorbágy Fotópályázaton - nem szerepel a most kiállított fotók között, de az életmű egy kimagaslóan emlékezetes darabja)
Danis János: Őszi reggel Remetén (I. díjat nyert a II. Biatorbágy Fotópályázaton – nem szerepel a most kiállított fotók között, de az életmű egy kimagaslóan emlékezetes darabja)

A most kiállított fotográfiák négy tematika köré csoportosíthatók: egy igen jelentős összeállítás az alkalomhoz illeszkedik, hiszen ünneplő szentegyházi huszárokat, hagyományőrzőket ábrázol különböző élethelyzetekben, a második csoportba a “szénégető-képek” tartoznak, a harmadikba pedig 21. század eleji székelyföldi megörökített pillanatok, a negyedik egy “újfajta szerelem”, a színházi fotózás. Amióta Danis János nyugállományba vonult és visszaköltözött Gödöllőre, figyelemmel kíséri az ottani színházi eseményeket. Hetente három-négy színházi előadás van a városban, próbát, előadást gyakran kell fotóznia. Új világ bontakozik ki az objektív látóterében.

Modellek a közönség soraiban - egykori és mai Filisek Szentegyházáról
Modellek a közönség soraiban – egykori és mai Filisek Szentegyházáról

A Székelyföld a maga varázslatos tájaival, épületeivel, itt élő-haló embereivel azonban Danis János számára örök téma marad, hiszen ez a hely, ahol erőt merített 1999-től kezdődően és visszaszokott az életvitelszerűen való fotózáshoz. A mostani a tizedik kiállítása Hargita megyében.

Közönség a megnyitón (Farkas Antal felvételei)
Közönség a megnyitón (Farkas Antal felvételei)

Danis János Élet-Képek című fotótárlatát április 6-ig lehet megtekinteni a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.

Simó Márton  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.