“Éljen a szabadság!” – pályázat

12pont1

Március 15-e, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete ez a nap, amelynek célja a függetlenség kivívása és az alkotmányos berendezkedés megteremtése volt. 1848 első hónapjaiban Európa számos városában forradalmak törtek ki. Ez kedvező körülményeket teremtett ahhoz, hogy a magyarországi reformelképzelések törvényes úton megvalósuljanak.

A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom. A népet lelkesítő forradalmi és Kossuth nóták sokasága terjedt el és él a mai napig is.

Március 11-én este fogalmazta meg Irinyi József a 12 pont első változatát, amely 14-én érte el végleges és letisztult tartalmát a Pilvax-kör hatására. 15-én reggel a Nemzeti dallal együtt elvitték Landerer és Heckenast nyomdájába, ahol a nyomdagépet lefoglalva kinyomtatták.

A Landerer-féle nyomdagép Forrás: PIM
A Landerer-féle nyomdagép Forrás: PIM

Ennek a történelmi eseménynek az emlékére valamint a fent idézett dalnak szellemiségében, Székelyudvarhely Város Polgármesteri Hivatala és a Városi Könyvtár képzőművészeti- és kokárda pályázatot hirdet óvodás – napközis valamint általános és középiskolás diákok részére. A pályázatra olyan alkotásokat várunk, amelyek a magyarság elszántságát jelenítik meg a forradalomban, emléket állítva hősiességüknek. Elfogadott minden technika. A pályázat anyagát március 15-én 14 órától közszemlére tesszük a Kőkereszt téren, ahol az ünnepi megnyitó keretében a részvevőket emléklappal jutalmazzuk.

A munkákat a Városi Könyvtár kölcsönző részlegére várjuk, a hátán név, osztály, iskola feltüntetésével, folyó év március 12-én, szombaton 12 óráig.

Szabó Károly

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.