Élet-képek – Danis János fotókiállítása

Danis János fotográfus
Danis János fotográfus

Nem székely származású, de hosszú idő óta gyakran dolgozik itt és mindig keresi a visszatérés lehetőségét. A természetfotózástól, lepkék, virágok fotózásán át jutott el az emberek fényképezéséig. Saját bevallása szerint a Székelyföldön került olyan kapcsolatba az emberekkel, hogy nagy alázattal és empátiával képes őket fotografálni. Nem beállított képeket készít, hanem igyekszik kivárni mindig a megfelelő pillanatot. Portrékat is készít, de a legkülönbözőbb falusi életképeket, a munkás és az ünnepi pillanatokat örökíti meg. Danis János Élet-képek című fotókiállításának megnyitójára március 14-én, hétfőn, 18.00 órakor kerül sor a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.

Pártában
Pártában

Felvételei többnyire dokumentarista és riport jellegűek, tudatosan kevés beállítást alkalmaz. Az élet sokszínűségét és a nehézségek mellett is meglévő örömöket szereti bemutatni. Kirándulásai során természet-, állat- és madárfotókat is készít. Hol egyénileg, hol pedig fotótáborok résztvevői közt bukkan fel a legkülönbözőbb helyszíneken.

Danis János 1944-ben született Dolhán (Bereg vármegyében, ma Kárpátalja Ilosvai-járásában. Kisgyermek kora óta él Gödöllőn. Villamosmérnökként két évtizeden át energetikai kutatásokat végzett, majd az UTA és a LEAR üzemek menedzsereként dolgozott. 2002-től tíz éven át, nyugdíjazásáig egy japán autóipari beszállító cég gyárát vezette Ploieşti-en.

Fotókat középiskolás kora óta készít, de intenzíven 1999 után – főképp 2002-ben kezdődő hosszas romániai tartózkodása idején, székelyföldi útjai során – kezdett ismét a fotózással is foglalkozni, olyannyira, hogy ez fontos hobbi fokozatosan életformájává vált.

Ezidáig mintegy 600 nemzetközi pályázaton állították ki képeit és ezeken 180 különböző
díjat nyert. 2015-ben kapta meg a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség
EFIAP/silver minősítését.

Halottak napja a szentegyházi temetőben
Halottak napja a szentegyházi temetőben

A Székelyföldön hét fotótáborban, illetve az ezek nyomán rendezett közös tárlatokon vett részt a Hargita megyei Kulturális Központ szervezésében. Ezek a fotótáborok a Székelyföld
21. század eleji életét, környezetét dokumentálták.

Egyéni kiállítást Szentegyházán, Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Gyergyóremetén, Bukaresten, Ploieşti-en, Sepsiszentgyörgyön, Budapesten, Gödöllőn, Gyöngyösön, Bicskén, Csáktornyán, Veszprémben, Salgótarjánban, Budakeszin és Révkomáromban mutatott be.

Tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének és az Amerikai Fotográfiai
Társaságnak (PSA). 2012-es hazatérése után lépett be a gödöllői Duflex Fotográfiai Stúdióba, ahol ma művészeti vezető.

Viharzóna
Viharzóna – Danis János felvételei

A fotóművész ezen a 2014 januárjában készült felvételen a fényképezéshez és a székelyföldi emberekhez fűződő viszonyáról, szakmai ars poeticájáról beszél. Danis János ekkor vehette át a „Gödöllő kultúrájáért” díjat.

Évek óta több kategóriában rendszeresen szerepel a PSA toplistáin, 2011-ben fotózsurnalisztika kategóriában „Overseas Top” harmadik helyet ért el. 2012-ben a MAFOSZ „Év fotósa” és a Magyar Fotóművészek Világszövetsége „Év
fotóművésze” címeket nyerte el.

Simó Márton

Olvassa írásainkat a www.eloszekelyfold.com című portálon is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.