Székely jelképek pecséten és címerben – újabb könyvbemutatók

A kötet borítója
A kötet borítója

Csíkszeredában hétfőn, február 29-én 17 órai kezdettel a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, majd Székelyudvarhelyen kedden, március 1-jén 17.00 órakor a Haáz Rezső Múzeum Képtárában mutatják be a Székely jelképek pecséten, címerben címmel megjelent tanulmánykötetet a szerzők.
A megyeszékhelyen tartandó kötetbemutatón jelen lesz Mihály János történész, a kötet szerkesztője, dr. Pál­-Antal Sándor levéltáros-történész, Bernád Rita Magdolna levéltáros-történész, Zepeczaner Jenő történész-muzeológus, Bicsok Zoltán levéltáros-történész és dr. Szekeres Attila István címerkutató történész. Székelyudvarhelyen a szerzőkkel Róth András Lajos történész-könyvtáros beszélget a nemrég megjelent kötetről.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadásában megjelent és a székelység évszázados jelképeit ismertető könyv szerzői a Székely Címer­, Pecsét­ és Zászlótörténeti Munkacsoport tagjai, a téma neves szakemberei, akik a tudományos igényeknek is megfelelő, ugyanakkor közérthetően megírt szaktanulmányaikkal jelentős mértékben hozzájárulnak a székelység által évszázadokon keresztül használt szimbólumok történetére vonatkozó ismereteink gyarapodásához.

Bernád Rita Magdolna székely püspökök címereiről és pecsétjeiről, Bicsok Zoltan csík­, gyergyó­ és kászonszéki nemesek állatalakos magánpecsétjeiről, Mihály János Székelyudvarhely város, dr. Pál­-Antal Sándor pedig Udvarhelyszék címeres pecsétjéről közöl tanulmányt.

A jelenkorral két közlés foglalkozik. Dr. Szekeres Attila István a 20. századi heraldikában használt székely jelképeket vette számba, Zepeczaner Jenő pedig Hargita megyei települések új címereit mutatja be.

A Székely szimbólumok nyomán (2009), a Jelképek a Székelyföldön (2011) és a Címer és pecsét a Székelyföldön (2012) című kötet megjelenését követően a Székely jelképek pecséten, címerben a negyedik önálló kiadvány, amely a több éve folyó hazai jelképtörténeti kutatások eredményeit tartalmazza. A könyv gazdag illusztrációs anyaggal egészül ki.

A most megjelent kötet létrehozása újabb pozitív példa a szellemi-kulturális értékeink és hagyományaink ápolása érdekében a székelyföldi megyék – Hargita és Kovászna megye – tudományos kutatóinak összefogására. A kötetet a fülszövegben Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke ajánlja az olvasónak, ugyanis e két intézmény támogatta anyagilag a kiadást.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe (Stadion utca 1/b), illetve a Haáz Rezső Múzeum Képtárába (Kossuth Lajos utca, 42. szám) megtartandó könyvbemutató eseményekre, ahol a kötet megvásárolható.

A kötetbemutató események szervezésében a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Hargita Megye Tanácsa partnerei a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár és a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Képtár.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.