Székely Ferenc kötetbemutatója Szászrégenben

A szászrégeni DIO Ház
A szászrégeni DIO Házat Müller Csaba, a Makovecz Imre által megteremtett organikus építészet erdélyi követője tervezte

A DIO Házban mutatták be Székely Ferenc Égbe nyúló kapaszkodó című beszélgetőkönyvét. Ha lett volna csillár, azon is függtek volna, ugyanis több mint száz érdeklődő jött el a a február 17-i találkozóra. A könyvbemutatót, házigazda szerepben Demeter József lelkész nyitotta meg, üdvözölve a megjelenteket, s őszintén bevallva, nagyon örül annak, hogy ilyen szép számban jelentek meg az irodalom kedvelői, nem számított ekkora hallgatóságra, hiszen harminckét évi ittléte során kevésszer volt alkalma ennyire népszerű programon részt vennie Szászrégenben.

Az erdélyi néprajzos, Székely Ferenc harmadik olyan interjúkötetét adja közre, amelyben kerek születésnapjukat ünneplő művészekkel beszélget életükről, munkásságukról és világszemléletükről. Ezúttal Ablonczy László kritikus-színházigazgatót, Baróthi Ádám szobrászt, Csávossy György borász-írót, Cseke Péter írót, Gál Éva Emese, Hadnagy József és Kapui Ágota költőt, Kocsis István drámaírót, valamint Köntös-Szabó Zoltán és Tar Károly írót ismerhetjük meg mélyebben.
A néprajzos, nyugalmazott könyvtáros Székely Ferenc negyedik olyan interjúkötetét adja közre, amelyben kerek születésnapjukat ünneplő művészekkel beszélget életükről, munkásságukról és világszemléletükről. Ezúttal Ablonczy László kritikus-színházigazgatót, Baróthi Ádám szobrászt, Csávossy György borász-írót, Cseke Péter írót, Gál Éva Emese, Hadnagy József és Kapui Ágota költőt, Kocsis István drámaírót, valamint Köntös-Szabó Zoltán és Tar Károly írót ismerhetjük meg mélyebben.

A továbbiakban az „irányító szerepet” átvette Böjthe Lídia magyartanár, a Kemény János Művelődési Társaság elnöke. Beszélt az Égbe nyúló kapaszkodó kötetről, tartalmáról, céljáról, szerkezeti felépítéséről, ismertette a tíz interjúalany nevét. Köszöntötte a két „vendégalanyt”: Gál Éva Emese gyergyószenmiklósi költőt, képzőművészt és Baróthi Ádám helybéli szobrászművészt.

Barothy Ádám
Barothi Ádám

A szerző, Székely Ferenc immár a negyedik ilyen jellegű kötetet tette le az olvasók asztalára az utóbbi négy esztendőben. Évente decemberben jelenik meg az éppen soron következő könyv, amolyan karácsonyi ajándékként.

Gál Éva Emese
Gál Éva Emese

Ezután a Kérdező beszélt a kötetről, néhány háttér információt osztva meg a jelenlévőkkel (ilyenek: a szerzőkről kapott életrajzi, bibliográfiai adatok gyarapítása, főleg az egyén gyerekkorának és ifjúsági éveinek megidézése, amelyekről alig találunk adatokat a lexikonokban, a Wikipédián, vagy az internetes portálokon. Erre Zsidó Ferenc is kitért, aki a lexikonszerkesztőknek nyújtott előlegezett segítségről szól a kötet bevezetőjében).

Székely Ferenc elmondta azon „évfordulós” alkotók nevét is, akiket nagyon szeretett volna szerepeltetni még a kötetben, de sajnos, nem sikerült. Különböző okok miatt hiányzik a könyvből Lendvay Éva, Elekes Ferenc, Nyárádi Szabó Zoltán, Máriás József, Esterházy Péter…

Székely Ferenc néprajzi író, nyugalmazott könyvtáros, az interjúsorozat ötletgazdája
Székely Ferenc néprajzi író, könyvtáros, az interjúsorozat ötletgazdája

A Vadasdon élő nyugalmazott könyvtáros számon tartja irodalmunk jeleseit, táblázatokat vezet, évekre „lebontva”, hogy ki mikor lesz 60 vagy 65, 85, 90 éves…. Szomorú, hogy már többekkel készült olyan interjú, amelyről utólag derült ki, hogy az utolsó. Elárulta: 2016-ban olyan alanyokat „nézett ki” magának, mint Vári Attila, Bodor Ádám, Olosz Katalin, Bágyoni Szabó István, Fazakas Tibor, Cseke Gábor, Bölöni Domokos, Molnár H. Lajos, Kiss J. Botond, Markó Béla, Döbrentei Kornél.

Kis Miki Melinda szászrégeni pedagógus, a helyi televízió magyar adásának bemondója Gál Éva Emese két versét olvasta fel, és részleteket olvasott fel az interjúkból.

A Gyergyószentmiklóson élő Gál Éva Emese sem jött üres kézzel, szép verset hozott, amit ő maga „nyújtott át” olvasóinak, nagy sikert aratva, majd Székely Ferenc néhány rögtönzött kérdésére válaszolt. Örül, mondta, hogy ilyen megtisztelésben volt része itt, a szomszédos megyében, és sajnálattal vette tudomásul, hogy szülővárosa, Szatmárnémeti sohasem hívta meg költőként, bár egyszer, sok évvel ezelőtt, kiállítást rendeztek ott képzőművészeti alkotásaiból. Majd ismertette további művészi terveit.

Baróthi Ádám nagy megtisztelésnek tartja, hogy pár nappal 70. születésnapja előtt (2015. nov. 21.) olyan részleteket mondhatott el tanári pályafutásáról, alkotó éveiből, amelyek eddig sohasem jelentek meg nyomtatásban. Kiemelte a Budapesten élő Kocsis István drámaíró válaszainak aktuális üzenetét, akinek több darabját játszották Szászrégenben 1989 előtt és utána is.

Cseke Péter író, nyugalmazott egyetemi tanár (jobboldalt) Geréd Gábor tanárral egy szülőfalujában szervezett ünnepségen (Recsenyéd, 2015. január)
Cseke Péter író, nyugalmazott egyetemi tanár (jobboldalt) Geréd Gábor tanárral egy szülőfalujában szervezett ünnepségen (Recsenyéd, 2015. január)

Székely Ferenc felolvasta dr. Cseke Péternek az alkalomra küldött, szászrégeni olvasóihoz címzett levelét, amit a jelenlévők vastapssal jutalmaztak. (Cseke Péter nagyon szeretett volna itt lenni, de épp Budapestre hívták meg, ezért köszöntötte levélben régeni olvasóit.)

Az interjúk készítőjének minden eddigi kötetéhez hozzá lehetett jutni  (A megmentett hűség, 2012; A szülőföld ölében, 2014); Harangszó a szélben, 2015; Égbe nyúló kapaszkodó, 2015), és a tavaly ősszel kiadott Károly herceg látogatása Erdőszentgyörgyön című munkáját is elhozta, és azok mind gazdára találtak. Utólag is postáznia kell azoknak, akik ott lévén már nem jutottak hozzá, de igényt tartanak arra, hogy elolvassák a bemutatott könyvet. (Jelenleg huszonnégy magyarországi nagyvárosi Líra üzletben és az Írók Boltjában is forgalmazzák.)

„Nagy öröm számomra – mondta Székely Ferenc a találkozó után –, hogy a szórványnak számító Felső-Maros mentén, Szászrégenben ilyen erős a közösség, hogy a várost gyökereikhez, hitükhöz és megmaradásukhoz szívósan ragaszkodó magyarok lakják. Amíg ilyen emberekkel találkozunk, érdemes könyvet írni, s bízni a jövőben!”

Szentgyörgyi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.