Nagyszerű és nemes feladat az éneklés

A Hargitán - 2016. február 12.
A Hargitán – 2016. február 12.

Hogyha Benedekffy Katalin eddigi pályafutását nézzük, viszonylag hamar rájövünk, hogy véle gyakran történnek furcsa dolgok. Kellemesen és érdekesen meglepő események ezek. A népdaltól az operáig mindent szeret énekelni. Vidéki kultúrházaktól a nagy operaházak színpadáig egyaránt otthon érzi magát a Kézdivásárhely és a San Franciscói-öböl között térben. És roppant magabiztosan halad színpadokon és az életben egyaránt.

Rendhagyó pálya az övé, hiszen Nagygalambfalván nem nevelkedhetett úgy, mint oly sokan mások, akiket kisgyerekkoruktól kezdve hurcolnak mindenféle foglalkozásokra, hogy feldezzenek vagy felszínre hozzanak bennük bizonyos képességeket. Szülőfalujában, ezen a kis székelyföldi településen – legalábbis abban az időben – nem létezett művészeti képzés, még a legközelebbi városban, Székelykeresztúron sem. Maradt a háziszőttes csomagolás, az otthonról hozott indíttatás, hiszen a családban sokat énekeltek, feladatokat vállaltak a helyi kulturális életben – az édesanya pedagógusi munkája mellett művelődési házat is vezetett akkortájt –, és ott volt kapaszkodónak az iskolai műkedvelés. Egyébként rengeteg ének- és szavalóversenyt megnyert kislány korában, korán megmutatkozott sokirányú tehetsége.

Álca nélkül, civilben - otthon Nagygalambfalván (Farkas Antal felvétele)
Álca nélkül, civilben – otthon Nagygalambfalván (Farkas Antal felvétele)

Ahhoz, hogy komolyabban megalapozza tudását, a székelyudvarhelyi Palló Imréről elnevezett művészeti szakközéiskola iránt kellett volna érdeklődnie, de ez a közeledés nem történt meg, mert ott – hiába él a névadó híres operaénekes kultusza – képzőművészeti és hangszeres képzés van, de énekesekkel ma sem foglalkoznak ott különösebben.

A tehetség átsüt az ember lelkén

Igaz ugyan, hogy érettségije idejére már kialakultak benne a színpadi álmok, a marosvásárhelyi színiakadémián nem tartották felvételre érdemesnek. Az erős tehetségét érző embert azonban nem lehet elbizonytalanítani, mert nagy elhivatottságal indul tovább az egyéni életúton. Temesváron lett segédszínésznő, statiszta, színpaközeli ember, ahonnan aztán Pestre vezetett az útja. A magyar fővárosban színészi képesítést szerzett és immár elindulhatott a vágyott pályán (2002). A debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, ahonnan a pesti Tháliába hívták (2004), aztán aztán Győr következett, Budapest, de 2007-ben már Szolnokon dolgozott, aztán Zalaegerszegen. Néhány éve azonban szabadúszó magánénekes, hiszen az állandó társulati kötöttségek gyakran akadályozták abban, hogy a meghívásoknak eleget tegyen. A további állomások ma már ismertek. Igen hamar felfedezték azokat a képességeit is, amelyekről talán maga sem tudott, illetve nem volt biztos abban, hogy kipróbálhatja magát – például – nagyobb operaszerepekben, de hamar bekövetkezett az áttörés, egyre több ilyen megbízást kapott, és a közönség is mindenütt megkedvelte. Ekkor azonban – 2010 körül – már tudta, hogy a legteljesebb operénekesi pálya is megnyílhat előtte. És megtörtént a csoda: ma már a legismertett színpadokon, a legigényesebb közönség számára énekli a híres operaszerepeket: Az Éj királynője, Don Giovanni – Donna Anna, Traviata – Violetta, Turandot – Liu, illetve a címszerepet a Báthory Erzsébetben, amely a Margit-szgeti Szabadtéri Színpadon és Kolozsvárott is visszhangos sikert aratott. Nem mindig operát énekel, mert Benedekffy Katának sokféle szerelme van ma is a népdaltól az operáig. Operaénekesként sokat köszönhet Hamari Júliának, aki mai napig a mestere.

Túl az Óperencián…

Szegeden a Szerelmi bájitalban Adina szerepét énekli ebben az évadban és folytatja a budapesti Zsinagógában elkezdett koncersorozatát. Tavaly kijutott Kanadába – Hamilton és Toronto városába – ahol a Salute to Wienna című újévi gálán énekelt, oly nagy sikerrel, hogy 2016-ra is visszahívták. Nemrég tért vissza az előadókörútról – akkor beszélgethettünk ezekről az új eseményekről és a tervekről, amikor hazajött pár napot pihenni Nagygalambfalvára –, de ismét útra készen áll, hiszen van egy érvényes és sürgős meghívás az Egyesült Államokba. „Ezúttal – mondja a művésznő – a nyugati parton lesznek előadások, Los Angelesben és San Franciscóban, illetve a környező nagyobb településeken pár helyen, főleg olyan közösségekben, ahol magyarok is élnek. A legszínesebb kínálatot kell elővennem, amit szeretek, ezen a népdaltól az operáig tartó spektrumon mindent megmutatok majd.”

… és vissza a hazai földre

Ha ez a turné lejár, s a művésznő „világot is lát”, mert azt mondja, hogy ez alkalommal fog egy kicsit utazgatni Amerikában, hogy ne csak koncerttermeket és szállodai szobákat ismerjen meg, utána olaszországi és ausztriai fellépések várják, híres operák nagy és fontos szerepei következnek.

Aktuális álma, és tesz is érte, hogy valósággá váljék: szülőfalujában szeretne létrehozni egy művészeti tanodát, ahol egyrészt a környék gyermekeinek tartana barátaival együtt különféle képzéseket, hogy idejekorán felszínre kerüljön kinek-kinek a rejtett tehetsége. Erről már egyeztetett a helyi pedagógusokkal és a polgármesterrel. Ma már képzett ének- és zenetanárok dolgoznak a környéken, sokkal jobb a helyzet, mint volt a nyolcvanas-kilencvenes években, megvan az a partneri kör, akikkel együttműködhetne. Ezen túl pedig mesterkurzusokat is tartana, a világ minden sarkából hívna ide tehetséges fiatalokat, hogy közösen készüljenek az életre és a vállalható énekelt szerepekre. Ilyen szempontból kissé lokálpatrióta, hiszen egyúttal szeretné a Székelyföld értékeire is felhívni az idelátogatók figyelmét. Az értékközvetítés és az értékőrzés által, a vállalt feladok jóvoltából, ő utazó nagykövete is a létező Székelyföldnek.

Az éneklés nemes küldetés is. Azáltal, hogy magyar népdalt, magyar beszédet visz az emberek közé a művész feladatot vállal, kötelességet teljesít, továbbadja az örökséget – Benedffy Kata is ezt vallja és végzi becsülettel.

Erőgyűjtés az amerikai turnéhoz

Szívesen lép fel a diszpórában élők előtt, hiszen tudja, hogy szükség van rá. Kissé izgul is az amerikai turné előtt, azt szeretné, ha minél sokoldalúbb, minél átfogóbb és emlékezetes lenne az ottani műsora.
Ebben az évben aztán szívesen jön majd Kolozsvárra – vannak reportoáron szerepei –, illetve Marosvásárhelyre is, ahol a Csárdáskirálynő címszerepét énekelné. A nemzetközi „operaélet” szüneteiben szívesen vállal Erdélyben és Magyarországon is jótékonysági műsorokban való fellépéseket, továbbra is kedveli a templomi kocerteket, illetve feladatának érzi, hogy a dalokat elvihesse a legkisebb településekre. Nagy álma, hogy egyszer a csíkcsomlyói búcsún énekelhessen egy Ave Mariát. Minden hazajövetelekor ellátogat a Szűzanyához, a Kegytemplomba, s mindig keresi az alkalmat – hogy bár egy levegővétel erejéig – felmehessen a Hargitára.

A tengerentúli előadókörút állomásait és időpontjait hamarosan közöljük.

Simó Márton

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.