Főszerepben Páll Ágoston fazekas

Páll Ágoston a családi ház udvarán található bemutatóteremben
Páll Ágoston a családi ház udvarán található bemutatóteremben

A Székelyudvarhelyen működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont előadótermében, 2016. február 17-én, szerdán 17.00 órától tartják a Páll Ágoston, a korondi fazekas című könyv bemutatóját. 

A kiadványt ismerteti Szathmári Ferenc, a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség elnöke, aki a Páll Ágostonnal folytatott beszélgetésekből állította össze ezt a jelentős és igényes kivitelű munkát. Ez alkalommal levetítik Fábián Kornélia Agyag tánca című portréfilmjét is a Magyar Művészetért Nagydíjas (1990) és az UNESCO Élő Szellemi Örökség-díjas (2011) Páll Ágostonról, a népi fazekasság kiváló mesteréről. A rendezvény házigazdája P. Buzogány Árpád.

Mosdótál 1943-ból
Mosdótál 1943-ból – id. Páll Lajos munkája

Páll Ágoston 1946. május 24-én született Korondon, a fazekas Páll-család ötödik gyermekeként. A mesterséget szüleitől és a család három nemzedékét is tanító néhai Bandi Dezső néprajzkutatótól tanulta. 1972-től a Korondi Fogyasztási Szövetkezet kerámiaegységének vezetője, 1978-tól a Hargita Megyei Fogyasztási Szövetkezet népművészeti egységeinek irányítója, 1985 után a korondi kerámiaüzem igazgatója. Munkáit számos hazai és külföldi kiállításon láthatta a nagyközönség. A többszörösen díjazott mester alkotásait a könyvbemutató idején is meg lehet tekinteni.

Páll_konyv

Páll Ágostonról és könyvéről írtunk a közelmúltban, az Élő Székelyföld új honlapján: ITT.

Az esemény szervezői: a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, valamint a Romániai Magyar Népművészeti Szövetség.

A Forrásközpont székhelye az 1918. December 1. utca 9. szám alatt levő irodaház II. emeletén található Székelyudvarhelyen.

czimer

Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.