Nyugat-Németország, 1970

karinthy_ferenc

Karinthy Ferenc (1921–1992) igencsak sokoldalú ember volt. Íróként is roppant izgalmas maradt mindvégig, bár a halála óta eltelt majd’negyedszázad nem tett jót az utóéletének. A magyar kultúra könnyen felejt. Érdeklődéssel járt a világban – bel- és külföldön egyaránt. Bő negyvenöt évvel ezelőtt – 1970. március 11-én – írta naplójába az alább következő sorokat. Tökéletes éleslátás. maró (nyugat)európai önirónia.

“A menzán szép szőke lányok és rengeteg arab. Tóth azt mondja, egész nap itt lógnak. A német államtól ösztöndíjat kapnak – ez a németek kisebbrendűségi érzése: hogy ugye ők már nem rasszisták, támogatják a színeseket. De ezek nem tanulnak, tíz évig is elcsücsülnek itt, a vizsgáikat nem teszik le, és ha valamelyiket kizárják ezért az egyetemről, ordítanak, hogy fajüldözés. Közben folyton a menzán lógnak, szidják a németeket, hogy nem elég forradalmárok, és időnként bombát dobnak egy zsidó aggmenhelyre, vagy felrobbantanak néhány repülőgépet. Az El Fatahnak München és Frankfurt a legfőbb európai támaszai. Istenem, és ezek a mi szövetségeseink (azt hiszem, nem kell újabb negyvenöt év, hogy megegyék Európát)!”

Karinthy Ferenc: Napló 2. kötet. Littoria Könyvkiadó 1993. 32. oldal, Kaiserslautern, 1970. március 11.

Eltelt negyvenhat év. Az írónak igaza van. Kiszabadultunk ugyan a kommunista barakkból, ezek – mármint az arabok, és itt kizárólag az Iszlám Államra és szimpatizánsaira gondolunk – már nem szövetségeseink, de azokkal – a volt nyugatnémetekkel és a balek Európával –  immár jó ideje együtt vagyunk. Menzát üzemeltetünk.

(Külön köszönet Bölöni Domokosnak, hogy felhívta erre a naplórészletre a figyelmet!)

Élő Székelyföld Munkacsoport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.