IV. Székelyföldi Grafikai Biennále

biennale_szentgyorgy

Hargita és Kovászna megye tanácsai és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében 2016. január 20. – december 20. között kerül sor a IV. Székelyföldi Grafikai Biennáléra Sepsiszentgyörgyön. A 2016-os biennálét a kortárs grafika integráló jellege mentén képzelik el a szervezők.
Gondolkodásunkat, észlelésünket, habitusainkat észrevétlenül, de igen hatásosan irányítva világunkat ma már szinte teljesen lefedi a teremtett képi jelrendszer. Egy képek által uralt világban élünk, amely ténnyel immár nem lehet nem számot vetni. Főleg a képzőművészet terén tevékenykedő, gondolkodó alkotóknak nem.

A kép e meghatározó jellegét, társadalmi szerepének változásait a grafika is tükrözi, amelynek esetében a műfajok sajátos, egymást befolyásoló átalakulásai talán a legerőteljesebben érzékelhetőek. A virtuális kép megváltoztatta a grafika szerepét, annak ellenére, hogy a műtárgy anyagiságához kötött nyomtatott kép sem veszített fontosságából. A képi fordulat világában a grafika is határok nélkülivé vált, a művész ma már szabadon választja meg az új médiák által generált kép hordozóját. A virtuális kép viszont kinyomtatva visszatérhet a hagyományos, anyagisághoz kötött valósághoz, így a digitális kép is a grafika eszközévé válik.

A Székelyföldi Grafikai Biennále célkitűzése egymás mellé helyezni a lokálist az univerzálissal, és ezen keresztül megkeresni, meghatározni a térségben, de a világ más tájain megszülető grafikai törekvések helyét is a globális trendekben, mind a hagyományos, mind a digitális grafikai képalkotás vonatkozásában, maximálisan tiszteletben tartva az alkotók sztereotípiáktól mentes szabadságát a képi formanyelv eszközének, technikájának és hordozójának megválasztása tekintetében.

A fentiek értelmében meghatározhatjuk, a grafika több jellemzőjét és fogalomértelmezési formáját: a multiplikatív jellegét, a nyomtatást mint kommunikációs médiumot, a grafikát mint képi kifejezési eszközt, a grafikus képalkotást, az illusztrációs formát, a digitális képalkotást, a képi archiválási módozatot és ezek nyomtatott változatait, a vizuális nyomtatott dokumentumot. A felsorolt definíciókból minden résztvevő válogathat, meghatározhat, vizuális válaszokat adhat. A Székelyföldi Grafikai Biennále választási lehetőségeket kínál és vizuális választ vár a felvetett meghatározásokra.

A Biennále első három kiadásától eltérően idén módosították a pályázható kategóriák meghatározását. Egy átfogó kategóriát hirdettek meg, amely teljes egészében integrálni próbálja a kortárs grafika lehetőségeit. Mindezek értelmében a kiírásban egy Nyomtatott grafika kategória szerepel, amelyben helyet kaptak a következő javasolt grafikai eljárások, módszerek: hagyományos grafikai eljárásokkal készült grafikai alkotások; digitális képalkotási módszerekkel készült és digitális eszközökkel nyomtatott grafikai alkotások; digitális képalkotási módszerekkel előkészített, de hagyományos módszerekkel nyomtatott grafikai alkotások.

A Biennále fődíja 2000 euró, továbbá sor kerül különböző kategóriákban a Nagy Imre- (1000 euró), a Plugor Sándor és a Nagy Pál-díj (1000 euró) kiosztására is. A Biennálénak nevezési díja nincs, a díjazott alkotások viszont az Erdélyi Művészeti Központ tulajdonásban maradnak; a kiállított alkotásokat a Biennále tárlatai után (maximum 1 év) postai úton visszaküldik; a bezsűrizett alkotások bekerülnek a Biennále katalógusába; a Biennále szervezői fenntartják a kiállításrendezés jogát.

További részleteket, tájékoztatást ezen a linken találnak az érdeklődők http://grafikaiszemle.ro/palyazati-felhivas-2016

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.