Eltemettük Gergely Géza plébános urat

atyha_gergely_geza_pap-015

A mai napon, február 1-én, eltemettük Gergely Géza esperes-plébános urat, aki az első “szerelmes” plébániaként ragaszkodott Atyhához.

A Gyulafehérvári Főegyházmegye érsek. Msrg. Jakubuniny György az ötöéves diákra emlékezett, aki őt személyesen segítette a teológia rendszerébe való beilleszkedésben 1963-ban
A Gyulafehérvári Főegyházmegye vezetője, Msrg. Jakubinyi György érsek az egykori ötödéves diákra emlékezett, az ifjú Gergely Gézára, aki őt magiszterként, személyesen segítette a teológia rendszerébe való beilleszkedésben 1963-ban

Főtisztelendő Gergely Gézát azonban minden szolgálati helyén szerették és becsülték, hiszen nagy hozzáértéssel, kiváló érzékkel, hittel és ragaszkodással gondozta a rábízottakat. Az immár megboldogult, s a fenti “örök plébániáról” szemlélő atyát hívei és paptársai méltó, népes serege kísérte el az utolsó úton szülőfaluja templomából, Székelyszentkirály temetőjébe.

Gergely Géza főtisztelendő úr 1940. október 22-én született Székelyszentkirályon. Elemi és általános iskolai tanulmányait követően, 1955 és 1965 között a gyulafehérvári kis-szemináriumot és a teológiát végezte el, ahol 1965. április 25-én Boldog Emlékezetű Püspök Urunk, Márton Áron szentelte pappá. Székelyudvarhelyen, Atyhában, Gyergyócsomafalván, Gelencén, Csíkszentmiklóson szolgált, majd nyugdíjasként ismét Atyhába kérte vissza magát, ahol újabb másfél évig segíthette híveit az Úrhoz vezető ösvényeken.

Hívek és tisztelők serege
Hívek és tisztelők serege (Fotók: Simó Márton)

Szolgálati helyein mindig fontos és eredményes ifjúsági munkát végzett. Kántoriskolát, teológiát végzett növendékek, papok egész sora került ki a keze alól.

A Jóisten különös kegyének érezzük, hogy alig pár nappal – be nem teljesült – aranymiséje előtt, Sebestyén Péter plébános barátommal rövid és rendhagyó lelkigyakorlatot tarthattunk a 2015. év májusának utolsó napjaiban az atyhai plébániatemplomban. Ezek a napok kínálták az utolsó lehetőséget ahhoz, hogy közösen feladatot vállalhassunk a közösség szolgálatában. Ezekben a pillanatokban fogalmazódott meg bennünk és az egyházközség híveinek lelkében az Urunk Színeváltozásáról nevezett kápolna felújításának igénye, amelyet a 2016-os esztendőben szeretnénk megvalósítani.

Az első és utolsó plébánosi szolgálati helyen - Atyha, 2015 tavasza
Az első és utolsó plébánosi szolgálati helyen – Atyha, 2015 tavasza

Adjon a Jóisten örök nyugodalmat Géza pap bácsinak, hogy odafentről szemlélhesse és segíthesse közösség- és kápolnaépítő szándékainkat.

Élő Székelyföld Munkacsoport/ Simó Márton  

Honlapunk jelen pillanatban átalakítás alatt áll. Hamarosan a http://www.eloszekelyfold.com címen leszünk elérhetők. Addig is minden olvasónk szíves megértését kérjük. Az új címen elérhető írásainkra fokozatosan felhívjuk a figyelmüket és gondoskodunk majd az érdeklődés átirányításáról!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.